Wykonanie
Są w życiu takie momenty, że czuję się jak zawodnik w kuchni MasterChefa. Najczęściej zdarza mi się to, gdy dzieciarnia zalicza godzinną południową drzemkę, a mnie dopada ochota na coś dobrego. Zaglądam wtedy do lodówki, a w mojej głowie rozbrzmiewa głos „masz niecałą godzinę, aby z tych składników przygotować coś dobrego”. Nie wnikajmy w to, że słyszę głosy, rozmawiam ze sobą albo mówię o sobie w osobie trzeciej – niektórzy rodzice tak już mają.Nie tylko spontaniczne napady głodu, będące życiową koniecznością – bo przecież trzeba czymś naładować baterie wyczerpane przez dwa małe wampiry energetyczne – są motorem do przygotowania szybkiej przekąski. Takim powodem może być też telefon od znajomych, którzy opętani wizją kończącego się karnawału, odwiedzają kogo popadnie, żeby się wyszumieć wszędzie – byle nie u siebie (wiadomo, sprzątanie).Muffiny to idealny wypiek na ostatnią chwilę. A zielone muffiny z
czarnymi oliwkami i podpieczonymi
pomidorkami koktajlowymi, to już w ogóle kompletne szaleństwo! Szczególnie dla amatorów wytrawnych wypieków. Więcej inspiracji możecie znaleźć na stronie mojeciasto.pl . A Wy jakie macie pomysły na szybkie przekąski dla niespodziewanych gości, takie do przygotowania w przysłowiowe 5-10-15 minut? Podzielcie się ze mną 😉
Składniki (na 10 średnich muffin):200 g
mąki pszennej (typ 650)2/3 łyżeczki
sody oczyszczonejprzyprawy: 1/2 łyżeczki
soli morskiej, 1 łyżeczka
suszonego oregano, 1/2 łyżeczki
białego pieprzu175 ml
mleka50 g
margaryny do pieczenia
Kasia albo
masła1
jajko50 g świeżego, młodego
szpinaku (baby)15 czarnych
oliwekkilka
pomidorków koktajlowychkilka listków
bazylii do dekoracji
Szpinak umyj, dokładnie otrząśnij i bardzo drobno posiekaj albo zmiksuj (ale nie na papkę).
Oliwki pokrój na niezbyt grube plasterki,
pomidorki na połówki. W rondelku rozpuść
margarynę do pieczenia
Kasia.Do jednej miski przesiej sypkie składniki (
mąkę,
sodę i
przyprawy).W drugiej misce roztrzep
mleko z
jajkiem, płynną
margaryną (lub
masłem) i rozdrobnionym
szpinakiem. Połącz mieszaninę z suchymi składnikami. Wymieszaj i dodaj
oliwki, następnie porozkładaj masę do foremek wyłożonych papilotkami (napełniaj do 2/3 wysokości), na wierzchu ułóż połówki
pomidorków rozcięciem ku górze (na wszystkich albo na wybranych).Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.Podawaj przyozdobione świeżą
bazylią.
* piekłam w foremkach o wymiarach: 7 cm średnicy u góry i 5 cm średnicy na dole/wpis zawiera lokowanie produktu/Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremWytrawne muffiny z warzywami i
seremZielone naleśnikiBliny pszenno-gryczane
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)