Wykonanie
To już ostatni moment na przygotowanie dojrzewającego ciasta na piernik staropolski. Przygotowuję go od kilku lat i jestem tym
ciastem zachwycona. Z ciasta piekę piernik jeden lub dwa a z reszty przygotowuję pierniczki nadziewane
marmoladą. Jednego roku zrobiłam z całego ciasta właśnie pierniczki, wyszły dwie duże miski, wystarczyło na ozdobienie choinki i na święta.
SKŁADNIKI :250 g
margaryny lub
masła2 szklanki
cukru1/2 szklanki
miodu2 opakowania
przyprawy do piernika3
jajka1/2 szklanki
mleka3 płaskie łyżeczki
sody1 kg
mąki pszennejPRZYGOTOWANIE :
Margarynę z
cukrem i
miodem rozpuszczamy w garnku, nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie, do masy dodajemy
jajka,
mleko i mieszamy. Na koniec
mąkę wymieszaną z
sodą i
proszkiem do pieczenia. Wszystko łączymy mikserem na jednolite i gładkie ciasto. Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce. U mnie dolna szuflada w lodówce. Ciasto podczas leżakowania zgęstnieje i będzie się nadawało do wałkowania.Piernik lub pierniczki należy upiec kilka dni przed świętami, aby troszkę zmiękły.Jeżeli pieczemy tylko piernik to ciasto dzielimy na trzy części, podsypując
mąką rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i pieczemy w formie keksowej każdy placek osobno w piekarniku w temperaturze 170-180 *C, przez około 20 minut. Następnie pierniki przecinamy wzdłuż i smarujemy powidłami, możemy polać na wierzchu płynną
czekoladą, lukrem i ozdobić
orzechami.