Wykonanie
Ciasto na świąteczny piernik zarobione i chłodzi się w lodówce. Przepis od paru lat wykorzystywany w mojej rodzinie, a znaleziony na tej stronie . Ulubiony na równi z piernikiem świątecznym dla cierpliwych ( przepis niebawem ). Zazwyczaj przekładamy go domowymi powidłami i polewamy
czekoladą. Smakuje obłędnie.
Składniki:- 1/2 kg
miodu,- 1,5 szklanki
cukru,- 250 g
masła,- 5 szklanek
mąki pszennej,- 2 szklanki
mąki żytniej,- 3
jajka,- 3 łyżeczki
sody,- 1/2 szklanki
mleka,- 2 opakowania
przyprawy do piernika ( po 40 g).Sposób wykonania:
Miód,
masło i
cukier podgrzać w garnku do roztopienia i zagotowania się składników. Do naczynia, w którym będziemy przechowywać ciasto wsypać oba rodzaje
mąki,
przyprawę do piernika, wlać
sodę wymieszaną z mlekiemoraz przestudzoną masę. Wbić
jajka i wyrobić gładkie ciasto, najlepiej mikserem z końcówkami - hakami. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i foliowym workiem, po czy wstawić do lodówki na około 5 tygodni. Tydzień przed świętami ciasto podzielić i piec placki na dużej blasze lub tradycyjnie w keksówkach. Piernik po upieczeniu jest miękki i pulchny. Cdn.Cdn.- tutaj