ßßß
Potrzebujemy:1/2 kg miodu2 niepełne szklanki cukru250 g masła1 kg mąki pszennej3 jajka3 łyżeczki sody1/2 szklanki zimnego mleka80-120 g przyprawy do piernikaszczyptę soliMiód, cukier i masło podgrzać i rozpuścić. Do szklanki wlać mleko i rozpuścić w nim sodę. Gdy miód z masłem i cukrem ostygnie - mieszamy wszystkie składniki. Ja dostałam przepis dość skrócony, doczytałam, że całość miksujemy lub bardzo dokładnie mieszamy ręcznie, składniki dodajemy pojedynczo żeby się dobrze wymieszały. Ja mieszałam ręcznie, wszystkie naraz i wszystko i tak się ładnie wymieszało :-)Ciasto trzymamy 5-6 tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce, w garnku - jakimkolwiek).Pieczemy 5 dni przed świętami (ale ostatecznie można też 2-3 dni przed). Przed samym pieczeniem piernik dzielimy na trzy placki, każdy rozwałkowujemy na 0 , 5 cm. Piernik podobno mocno wyrasta. Pieczemy w dużej blaszce w tamperaturze 170 stopni przez 15 - 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Każdy placek przekładamy powidłami (najlepiej podgrzanymi).Spodziewajcie się przed świętami postu ze zdjęciem mojego piernika:-) Czekam na Wasze!Aktualizacja 22 . 12.2013To chyba już ostatni dzwonek żeby upiec piernik staropolski! Mój już jest prawie gotowy - jeszcze tylko polewa czekoladowa, kilka dni leżakowania, wyrówna się i będzie idealny (ale już go spróbowałam - pycha!). Oczywiście nie obyło się bez atrakcji jak poparzenie się o piekarnik, zaklinowana blacha itp...:P