Wykonanie
Ten przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest trudne i skomplikowane. Piernik staropolski (dojrzewający) z dodatkiem aromatycznych przypraw przełożyłam
marmoladą.
Składniki:750 dag
mąki pszennej1/4 szklanki
mleka350 g
miodu naturalnego200 g
masła0,5 szklanki
cukru2 duże
jajka2 płaskie łyżeczki
sody2 op.
przyprawy do piernika (po 40 g)0,5 łyżeczki
soliMasło rozpuszczamy, cały czas podgrzewając dodajemy
miód i dokładnie mieszamy. Powoli wsypujemy
cukier i odstawiamy do przestygnięcia. Podgrzewamy
mleko. Do ostudzonej masy dodajemy
mąkę,
jajka oraz
mleko wymieszane z
sodą,
przyprawą do piernika,
solą. Ciasto dokładnie wyrabiamy (jest ono bardzo gęste, dlatego też najlepiej wyrobić dłonią). Wstawiamy do lodówki na 5 tygodni.Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na dwie godziny przed wałkowaniem. Kiedy ciasto będzie miękkie, dzielimy na dwie części i wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 39-29 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 minut.Po lekkim przestudzeniu kroimy wzdłuż na 3 części.
Marmoladę lekko podgrzewamy i smarujemy placki. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia i obciążamy dską.Smacznego!