Wykonanie
Stara, sprawdzona receptura na piernik staropolski przydaje się również przy wypieku pierników.Pierniki wypiekane wg tej receptury są przepyszne. Po odleżeniu 3-4 dni (u mnie zazwyczaj w metalowej puszce) są miękkie i bardzo aromatyczne.Pamiętajmy o najważniejszym, że ciasto na pierniki (piernik staropolski) wymaga co najmniej 4 tygodniowego leżakowania. Musimy więc je zarobić już w połowie listopada.Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, chociaż można znaleźć go na wielu innych blogach.Składniki:500 g
miodu naturalnego1 i 1/3 szklanka
cukru250 g
masła1 kg
mąki pszennej3 całe
jajka3 łyżeczki
sody oczyszczonejpół szklanki
mlekapół łyżeczki
soli60g
przyprawy do piernikaWykonanie:
Miód,
cukier i
masło podgrzać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać
sodę oczyszczoną rozpuszczoną w
mleku,
jajka,
sól,
przyprawę do piernika oraz płynną, wystudzoną zawartość rondelka. Ciasto starannie wyrobić (mikserem z hakiem, drewnianą łyżką lub rękoma) i przełożyć do naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki, garażu) na 4 - 6 tygodni. Piec 5 dni przed świętami.Przed rozpoczęciem pieczenia, przynieść ciasto na 2-3h do ciepłego pomieszczenia, następnie rozwałkować i foremkami wycinać pierniczki.Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 12-15 min w zależności od grubości naszych pierników. Lukrować i ozdabiać po wystudzeniu.