ßßß
Składniki:- 500 g miodu (użyłam lipowego),- 250 g masła,- 1,5 szklanki cukru,- 1 kg mąki pszennej,- 3 jajka,- 3 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczone w 1/2 szklanki mleka,- 1/2 łyżeczki soli,- 80 g przyprawy do piernika.Miód, masło i cukier umieszczamy w garnku, włączamy gaz. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy z kuchenki i zostawiamy do przestudzenia.Chłodną masę umieszczamy w misie miksera, dodajemy sodę z mlekiem, zaczynamy miksować (używając haków; można wyrobić ręcznie). Kolejno dodajemy pozostałe składniki, robimy to stopniowo, by masa dobrze się wymieszała. Gotowe ciasto przekładamy do garnka (kamionkowego, szklanego lub emaliowanego), przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni.Po 5-6 tygodniach, w dniu pieczenia, naczynie z ciastem umieszczamy w temperaturze pokojowej. Ciasto z pewnością będzie twarde, może nawet jak kamień, ale to całkowicie normalne. Zostawiamy na jakiś czas, aż trochę zmięknie. Z dużym prawdopodobieństwem będziecie musieli wyjmować ciasto z naczynia kawałkami, za pomocą łyżki, nawet mimo leżakowania w cieple. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Przenosimy na blachę (największą, jaką macie, najlepiej standardową z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut. Blaty sporo urosną. Po upieczeniu zostawiamy do przestudzenia, a następnie całkowicie zimne przekładamy ulubionym nadzieniem. Ja użyłam w tym celu podgrzanych powideł śliwkowych. Jeśli Wasze powidła nie będą zbyt gęste, warto je podgrzać, a następnie zdjąć z kuchenki i dodać galaretkę w proszku (smak dowolny). Mieszać do rozpuszczenia i przełożyć blaty piernikowe. Piernik powinien być 3-poziomowy, można go podzielić na mniejsze. Z pozostałego ciasta (o ile zostanie, rzecz jasna) można zrobić pierniczki. Gotowy piernik należy przykryć papierem i równomiernie obciążyć, np. książkami. Zostawiamy na 3-4 dni (akurat do Wigilii). Piernik długo zachowuje świeżość. Dodatkowo można polukrować, bądź udekorować polewą czekoladową. Smacznego!