ßßß
Składniki:1/2 kg miodu1 szklanka cukru25 dag masła1 kg mąki pszennej3 jajka3 łyżeczki sody oczyszczonejpół szklanki mlekapół łyżeczki soli2 torebki przyprawy do piernikaMiód, cukier i masło podgrzać stopniowo, wymieszać i ostudzić. Do wystudzonej masy wsypać kolejno mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrobić i przełożyć do emaliowanego naczynia. Odstawić na 5 tygodni w chłodne miejsce (trzymałam w lodówce).Po 5 tygodniach ciasto podzielić na 6 równych kawałków i rozwałkować cienkie placki. Przełożyć je do blaszki piec około 15 min. w 180 stopniach. Placki przekładać podgrzanymi powidłami. Z 6 blatów wyszły mi 2 placki po trzy blaty. Gotowe pierniki posmarować polewą czekoladową lub lukrem.Smacznego:)