Wykonanie
Do Świąt zostało jeszcze kilka tygodni, może się niektórym wydawać że nawet dużo, ale to najwyższy czas, aby zabrać się za przygotowanie ciasta na PIERNIK STAROPOLSKI i w
sumie to są już ostatnie dni kiedy wypadałoby o nim pomyśleć :) Co roku robię małe pierniczki, a w tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Od dawna już o nim myślałam, w tamtym roku też się do niego zabierałam, ale niestety za późno sobie o nim przypomniałam. Zaczynamy pierwszy etap przygotowywania piernika, zacznijcie ze mną ! :)Składniki :1/2 kg
miodu25 dag
masła2 szkl
cukru (dałam mniej)1 kg
mąki pszennej3
jajka3 płaskie łyżeczki
sody1/2 szkl
mleka1/2 łyżeczki
soli2-3
torebki przyprawy do piernikaPrzygotowanie:
Miód,
masło i
cukier umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na małym ogniu, musimy uważać żeby nie zagotować składników ! Odstawiamy do wystudzenia, pamiętając aby co jakiś czas zamieszać, ponieważ na dnie garnuszka będzie osadzał, się
cukier.Gdy masa będzie miała temperaturę pokojową dodajemy
mąkę pszenną,
jajka,
sodę rozpuszczoną w 1/2 szkl
mleka,
sól i
przyprawę do piernika.Ciasto wyrabiamy mikserem, a następnie przekładamy do kamionkowego/ emaliowanego garnka lub po prostu do szklanej misy.Naczynie przykrywamy ściereczką i przewiązujemy mocno sznurkiem, a następnie wkładamy do foliowej reklamówki - zawiązujemy ją, ale tak aby powietrze mogło dojść do środka.Odstawiamy naczynie z
ciastem w chłodne miejsce np. do piwnicy czy na najniższą półkę w lodówce i zapominamy o nim na 5-6 tygodni.Zapiszcie w kalendarzu kiedy macie zabrać się za dalsze etapy, bo łatwo o nim zapomnieć przez taki okres czasu ! :)Zapraszam na dalszy ciąg instrukcji tydzień przed świętami, już czuję ten zapach w domu ! :)*Ja ciasto przygotowałam z połowy tych składników, bo chcę upiec piernik w 1 wąskiej blaszce :)
Smacznego ! ;)