Wykonanie
Pin It
Do świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa
pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania
przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych głównym składnikiem jest...
mąka pszenna, a nie
przyprawy. Przepis znajdziecie w jednej wersji tutaj lub w drugiej tutaj.
Wg. Lucyny ĆwierczakiewiczowejCzas przygotowania: 20 minut + czas leżakowaniaSkładniki:500 g
miodu1 szklanka
cukru250 g
masła3
jajka1000 g
mąki pszennej1/2 szklanki
mleka1/2 łyżeczki
soli3 łyżeczki
sody oczyszczonej3 łyżki
przyprawy do piernika lub domowej
przyprawy do piernika lub 3
torebki "sklepowej"
przyprawy do piernika**Kupując gotową
mieszankę przypraw warto przeczytać jej skład, gdyż w w większości jej głównym składnikiem jest
mąką pszenna.
Wykonanie:W garnuszku umieszczamy
cukier,
miód i
masło. Na wolnym ogniu, uważając, aby się nam nie przypaliło, podgrzewany, aż składniki się rozpuszczą i połączą.Do dużej miski wsypujemy przesianą
mąkę, wylewamy na nią gorącą masę. Gdy wszystko lekko przestygnie delikatnie wyrabiamy.W
mleku rozpuszczamy
sól, dodajemy
przyprawy i wlewamy do ciasta. Wbijamy
jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumka i chowamy w zimne miejsce ( do piwnicy bądź lodówki) na 4-6 tygodni. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie.Po tym czasie możemy przystąpić do dalszych czynności, czyli pieczenia piernika.
A ponieważ jesteśmy w klimacie świąt, przy okazji chciałam wam pokazać jakie cudne drobiazgi właśnie w świątecznym klimacie znajdziecie na Westwing. w kampanii pod tytułem White Christmas.
Zdjęcia pochodzą ze strony westwing.pl.