Wykonanie
Wydawać by się mogło, że smak piernika jest jeden, dobrze wszystkim znany. Niestety, większość gotowców do kupienia w sklepach nigdy nie widziało prawdziwego
miodu i zazwyczaj zostały potraktowane ledwie szczyptą
przyprawy korzennej. Dlatego najrozsądniej upiec własny. Przepisów na pierniki jest od groma, zamieszczone na proszkach do pieczenia, przed świętami można je znaleźć w różnych pismach, niekoniecznie kulinarnych. Jednak ten jest NAJLEPSZY ze wszystkich. Mocno korzenny i tak miękki, że, naprawdę, rozpływa się w ustach...Bez niego nie wyobrażam sobie świąt. Fakt, że za wyrobienie ciasta trzeba się zabrać na 6 tygodni przed Gwiazdką sprawia, iż Boże Narodzenie gości w naszym domu o wiele wcześniej niż wskazuje na to kalendarz. I, z całą pewnością, każdemu jest to na rękę.Składniki:0,5 kg
miodu2 szklanki
cukru (dałam 1,5)250 g
masła1 kg
mąki pszennej3
jaja3 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 szklanki
mleka0,5 łyżeczki
soli2-3
torebki przyprawy do piernika (po 40 g w torebce)Wykonanie:1.
Miód,
cukier i
masło podgrzewać stopniowo, mieszając od czasu do czasu, aż
cukier się rozpuści. Ostudzić.2. Do chłodnej masy dodawać na przemian
jaja,
sodę oczyszczoną rozpuszczoną w
mleku i
mąkę wymieszaną z
przyprawą i
solą. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka.3. Całość przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Piec na tydzień przed świętami.4. Pieczenie. Ciasto podzielić na 2-3 części, rozwałkować na grubość około 0 , 5 cm i piec w dużej blaszce w 180 stopniach przez 15-20 minut ( ja dzielę na 3 części i piekę w formie o wymiarach 38x23). Placki ochłodzić.5. Ochłodzone blaty piernika przełożyć rozgrzanymi powidłami (można je wymieszać z
bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić na ok. tydzień do skruszenia.6. Piernik bardzo długo zachowuje świeżość wystarczy obwinąć go ściereczką lub folią aluminiową i trzymać w chłodnym miejscu. Ja swój dzielę na 3 części, tę przeznaczoną od razu do zjedzenia polewam
czekoladą i ozdabiam
bakaliami. Reszta, owinięta w folię, czeka na swoją kolej.Smacznego!(na podstawie tego przepisu)____________________________________________________________________________________________
Piernik już leżakuje, więc w końcu, z pełną odpowiedzialnością,
mogę napisać, że...CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA!