ßßß Cookit - przepis na CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI

CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI

nazwa

Wykonanie

Wydawać by się mogło, że smak piernika jest jeden, dobrze wszystkim znany. Niestety, większość gotowców do kupienia w sklepach nigdy nie widziało prawdziwego miodu i zazwyczaj zostały potraktowane ledwie szczyptą przyprawy korzennej. Dlatego najrozsądniej upiec własny. Przepisów na pierniki jest od groma, zamieszczone na proszkach do pieczenia, przed świętami można je znaleźć w różnych pismach, niekoniecznie kulinarnych. Jednak ten jest NAJLEPSZY ze wszystkich. Mocno korzenny i tak miękki, że, naprawdę, rozpływa się w ustach...Bez niego nie wyobrażam sobie świąt. Fakt, że za wyrobienie ciasta trzeba się zabrać na 6 tygodni przed Gwiazdką sprawia, iż Boże Narodzenie gości w naszym domu o wiele wcześniej niż wskazuje na to kalendarz. I, z całą pewnością, każdemu jest to na rękę.
Składniki:
0,5 kg miodu
2 szklanki cukru (dałam 1,5)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jaja
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika (po 40 g w torebce)
Wykonanie:
1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Ostudzić.
2. Do chłodnej masy dodawać na przemian jaja, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku i mąkę wymieszaną z przyprawą i solą. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka.
3. Całość przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Piec na tydzień przed świętami.
4. Pieczenie. Ciasto podzielić na 2-3 części, rozwałkować na grubość około 0 , 5 cm i piec w dużej blaszce w 180 stopniach przez 15-20 minut ( ja dzielę na 3 części i piekę w formie o wymiarach 38x23). Placki ochłodzić.
5. Ochłodzone blaty piernika przełożyć rozgrzanymi powidłami (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić na ok. tydzień do skruszenia.
6. Piernik bardzo długo zachowuje świeżość wystarczy obwinąć go ściereczką lub folią aluminiową i trzymać w chłodnym miejscu. Ja swój dzielę na 3 części, tę przeznaczoną od razu do zjedzenia polewam czekoladą i ozdabiam bakaliami. Reszta, owinięta w folię, czeka na swoją kolej.
Smacznego!
(na podstawie tego przepisu)
____________________________________________________________________________________________
Piernik już leżakuje, więc w końcu, z pełną odpowiedzialnością, mogę napisać, że...
CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/10/ciasto-na-piernik-staropolski.html