Bakalie

nazwa

Słowo zaczerpnięte jest z języka arabskiego pochodzi od słowa bakkae co wolnym tłumaczeniu oznacza handlarz. Jest to mieszanka orzechów oraz suszonych i kandyzowanych owoców, min orzechów włoskich, laskowych, nerkowca, migdałów, suszonych moreli, śliwek, daktyli, rodzynek, fig, kandyzowanych wiśni, ananasa, papaji, gruszki, skórki pomarańczowej oraz żurawiny.

Historia i pochodzenie

Bakalie zwykle kojarzone z krajami Dalekiego Wschodu i właśnie z tych krajów one pochodzą. Bakalie były ze względu na swą cenę towarem luksusowym i wyznacznikiem statusu materialnego i społecznego. Jadali je wyłącznie bogaci wezyrowie czy szejkowie. Do Europy w tym także i do Polski trafiły w wieku XVI czy też XVII. O słodkich „bakalijkach” pisał w swoje powieści pt Pan Wołodyjowski Henryk Sienkiewicz i było to niewątpliwie nawiązanie do XVII wiecznych wojen z Turcja i związanych z nimi wypraw.

Zastosowanie bakalii

Bakalie Są produktem jakże powszechnym i łatwo dostępnym w postaci mieszane np. studencka, możemy zakupić każdy z tych owoców z osobna. Stanowią one smaczną i zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Bardzo często z ich udziałem przygotowuje się smaczne desery min sałatkę owocową ciasta ciasteczka np. keks, makowiec, mazurek, piernik, roladę. Bakalie podkreślają smak nie tylko słodkich potraw doskonale nadają się również do dań mięsnych np z dróbiu. Są bazą wielu dań kuchni ormiańskiej czy tureckiej min baklavy- czyli bardzo słodkiego ciasta przyrządzanego na bazie niezwykle cienkiego ciasta filo, syropu i właśnie bakalii lub greckich ciasteczek katafii. W Polskiej kuchni wykorzystuje się je do przygotowywania tradycyjnych potraw Wigilijnych makowca, piernika, kompotu, klusek z makiem, łamańców itp. Bakalie to także podstawa likierów i słodkich nalewek.

Właściwości bakalii

Bakalie to mieszanka różnorodnych owoców i orzechów trudno jest ogólnie określić ich właściwości i wartości odżywcze Jednak pewnością w swoim składzie mają one łatwo przyswajalny naturalny cukier, Który dodaje energi i poprawia samopoczucie. Zawiera wapń, beta- karoten oraz wspomagający trawienie błonnik. Mimo tych wielu zalet zbyt dużych ilości bakalii nie powinny spożywać osoby cierpiące np. zespól jelita drażliwego czy tez cukrzycę.

Wartości odżywcze

z alkoholu0 kcal

Gęstość6.46666666666667E-07 g

Objętość1.55793650793651 g/m3

B120   μg

B90   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Alfa-karoten0 μg

Cholesterol0   μg

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %