ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Migdały

Migdały

nazwa

Migdały są kształtu jajowatego, spłaszczonego, długości 2-4cm i szerokości 1-2cm, pokryte są cienką i szorstką łupiną. Wyróżniamy dwie odmiany drzewa migdałowego: A.communis var.sativa – odmiany słodkie, owoce jak i pestki wykorzystuje się w cukiernictwie. Z nasion tłoczy się olej migdałowy, który używany jest przez mechaników do smarowania precyzyjnych trybów urządzeń. Z soku niedawno wyciśniętych owoców otrzymuje się orszadę – czyli napój. A.communis var Amara Focke – czyli odmiany gorzkie, które uprawia się na mniejszą skalę. Olej z ich pestek używa się do produkcji różnych odmian likierów, oraz mydła i esencji zapachowych która są wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Historia

Już w Starym Testamencie można napotkać wzmiankę o migdałach ( wędka Aaorona była wykonana z gałęzi drzewa migdałowego). Także w starożytnym Egipcie migdałowce wykorzystywano jako przysmak dodawany do pieczywa faraonów, znalazło się dla niego miejsce w mitologii greckiej. Filis, której kochanek opuścił ją wyjeżdżając na wojnę, umarła z tęsknoty i zamieniła się w drzewo migdałowca. Narzeczony zrosił swoimi łzami drzewo, a ono zakwitło białymi kwiatami – symbolem dziewictwa. Pojawiają się one przed liśćmi i wywołują skojarzenie z suknią ślubną i długim welonem. Drzewo migdałowe sprowadzili do Europy Grecy i dzięki nim orzechy rośliny stały się ważnym artykułem w handlu. W czasach elżbietańskich migdały ucierano z wodą, aby zaprawić mleczny płyn, który często stosowano w gotowaniu. Migdały traktowano jako przekąskę przynoszącą szczęście, płodność, oddalającą ból zęba i uderzenia piorunem. W Polsce tradycja nakazuje przy pieczeniu pączków włożyć orzech migdała do nadzienia tłustoczwartkowego przysmaku, ten kto go zje będzie miał pomyślny rok.

Pochodzenie

Drzewa migdałowca uprawiane jest najczęściej w rejonie Morza Śródziemnego w takich krajach jak Hiszpania, Francja, Włochy, a także w Kalifornii. Najbliżej Polski migdały uprawiane są w Czechach i na Słowacji.

Zastosowanie

Migdałów używa się na całym świecie. Sprzedaje się je w dwóch postaciach: migdały naturalne, z brązową przylegającą do ziarna skórką oraz blanszowane czyli bez brązowej pokrywy. W marketach dostępne są również płatki migdałowe, wiórki, mleko migdałowe, olejek migdałowy i masło migdałowe. Na bliskim Wschodzie popularne są rozwijające się migdały tzw. zielone migdały zanurza się w soli i spożywa, smakują lekko kwaskowo. W Chinach można posmakować ciepły deser przygotowywany na bazie migdałów i mleka. W Grecji przyrządza się na bazie migdałów różne desery zwane amygdalota, które są na ogół koloru białego, często serwowane są one na weselach. Migdały wykorzystuje się również do produkcji napoju zwanego soumada. Podobnie w Maroku napój z ziaren i mleka jest podawany na uroczystościach weselnych. Migdały stosuje się również w przemyśle kosmetycznym. Olejek migdałowy to główny składnik lotionów, mleczek i kremów. Ma zastosowanie również jako substytut oliwki z oliwek.

Właściwości

Migdały są często niedocenianymi produktami w codziennej diecie. Mimo, iż zawierają dużo tłuszczów należą do zdrowych przekąsek bogatych w błonnik, minerały , witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Migdały stanowią cenne źródło wapnia i białka (ok. 20g w 100g produktu). Są również bogatym źródłem witaminy E chroniącej przed wolnymi rodnikami i wzmacniającej układ krwionośny i B2, ważną ze względu na dobre funkcjonowanie układu nerwowego i narządu wzroku.

Uwaga

Nasiona migdałów odmiany A.communis var Amara Focke czyli gorzkiej w większej ilości mają właściwości trujące gdyż wydziela się z nich kwas pruski. Migdały powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Wartości odżywcze

Porcja: 30g Kalorie: 178 kcl

Błonnik pokarmowy3,4   g

z cukrów25 kcal

z białek22 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość1,86E-05 g

Objętość49 g/m3

Food folate1,2E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone9,9   μg

Tłuszcze wielonienasycone3,8   μg

Tłuszcz16   g

Tłuszcze nasycone1,2   μg

Tłuszcze trans0,0051   g

trans monoenoic fat0,0036 g

trans polyenoic fat0,0015 g

Węglowodany6,3   g

Total Folate1,2E-05   μg

Sacharoza1,3   g

Skrobia0,216   g

Glukoza0,014   g

Maltoza0,037   g

Fruktoza0,0055   g

Galaktoza0,015   g

Cukier1,4   g

Białko6,2   g

Tryptofan0,062   g

Treonina0,195   g

Izoleucyna0,207   g

Leucine0,43   g

Lysine0,175   g

Metionina0,054   g

Cystyna0,08   g

Fenyloalanina0,331   g

Tyrosine0,156   g

Walina0,24   g

Arginina0,715   g

Histydyna0,169   g

Alanina0,289   g

Kwas asparaginowy0,787   g

Kwas glutaminowy1,6   g

Glicyna0,418   g

Prolina0,293   g

Seryna0,285   g

A3E-05   μg

B13,7E-05   mg

C3E-05   mg

B63,6E-05   mg

E0,0075   mg

Beta-Tocopherol0,000112 μg

Gamma-tocopherol0,000222 μg

Delta-tocopherol3,9E-05 μg

B30,001   mg

B120   μg

B20,000265   mg

B59,2E-05   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna3E-07   μg

A(IU)0,51   IU

Bete-karoten4,5E-07 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,017 mg

Omega-63,8 mg

Fosfor0,139   mg

Magnez0,081   mg

Potas0,203   mg

Sód0,036   μg

Wapń0,081   mg

Żelazo0,0011   mg

Cynk0,000917   mg

Mangan0,000672   μg

Miedź0,000305   μg

Selen7,9E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0,038   μg

Campesterol0,0018   μg

Stigmasterol0,00095   μg

Beta sitosterol0,036   μg

Objętość(ml)0   ml