Babka na winie musującym

nazwa

Wykonanie

Baba wielkanocna jako symbol dobrobytu pojawia się na niemal każdym świątecznym stole, wróżąc dostatek w kolejnych miesiącach. Dzisiaj na blogu swój debiut ma sympatyczna winna babka w lśniącej sukience. Jest bardzo smaczna, z delikatnym posmakiem i aromatem wina (ale oczywiście bez procentów, bo te uleciały w trakcie pieczenia). W smaku przypomina mi nieco bajaderkę. Zakochałam się w niej! Żeby ją jeszcze dodatkowo zareklamować dodam, że jest to babka łatwa w przygotowaniu i mało kłopotliwa. A polewa, którą do niej wybrałam, nie kruszy się, nie brudzi, jest błyszcząca i łatwo się kroi.
Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Kuchenny Bałagan (zrobiłam inną polewę, zredukowałam ilość cukru, zamiast oleju dałam masło i zastąpiłam zwykłe białe wino musującym)
Składniki na babkę:
300 g mąki pszennej
200 g cukru
3 jajka
150 g masła
150 ml wina musującego lub szampana
1 łyżeczka sody oczyszczonej (8 g)
2 łyżki kakao
dodatkowo tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
Rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia.
Do misy wbij jajka (nie oddzielaj żółtek od białek), wsyp cukier i ubijaj, aż uzyskasz jasną i puszystą masę, następnie wlej masło i wino. Zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z sodą i dokładnie wymieszaj.
Połowę masy wlej do formy (jak widać na zdjęciu, dałam mniej niż pół), do pozostałej części wsyp kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wlej masę kakaową do formy i zamieszaj np. patyczkiem do szaszłyków.
Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdź patyczkiem. Wyjmij z formy po przestudzeniu i udekoruj polewą.
Polewa:
125 g masła
90 g cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (100 g)
Żelatynę zalej dwiema łyżkami wody i odstaw, aby napęczniała.
W rondelku roztop masło (na niewielkim ogniu), dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z kuchenki i wsyp kakao, następnie żelatynę. Gdy wszystko ładnie się rozmiesza, dodaj śmietanę i tak uzyskaną polewą oblej ciasto.
Related Posts
Kajmakowy mazurek z migdałami
Wielkanocna babka muślinowa z bakaliami
Makowo-migdałowa biała babka wielkanocna
Paszteciki (pieczone pierogi) z mięsem
Szybki mazurek na waflach (bez pieczenia)
Źródło:http://agatagotuje.pl/babka-na-winie-musujacym