ßßß
Grupa win naturalnie musujących (Vin de Champagne) produkowanych w rejonie Szampanii.
Za wynalazcę klasycznej metody szampanizacji w 1670 roku uchodzi zakonnik o nazwisku Perignon z opactwa Benedyktynów Hauvillers w Szampanii. Wprowadził on również po raz pierwszy do zamykania butelek korek dębowy z włóknem konopnym nasyconym olejem. Poprawił również jakość butelek produkując je z grubszego szkła chroniącego przed wybuchem. Największą sławę szampan zyskał w XVII wieku na dworach: angielskim i francuskim. Wtedy też zaczęto butelkować ten napój w celu zachowania jego właściwości. W 1729 roku założono pierwszy kantor handlujący oryginalnym szampanem.
Proces szampanizacji polega na podwójnej fermentacji. Pierwszy etap odbywa się w olbrzymich kadziach, natomiast drugi w butelce, gdy wytworzy się kwas węglowy i osad drożdżowy. Osad usuwa się przed ostatecznym zakorkowaniem i zadrutowaniem butelki. Robią to specjalni pracownicy – degorgeurs. Fermentację wtórną można przeprowadzać nie tylko w butelce, ale również w zbiorniku. Wówczas takie wino ma na etykiecie umieszczony napis: vin moussoux produit en cuve close. Oryginalny szampan produkowany jest w rejonach Reims i Epernay.
Szampan od wieków uważany jest za napój służący świętowaniu czy czczeniu niezwykłych, podniosłych chwil. Jest nieodłącznym elementem zabawy sylwestrowej. Najlepiej smakuje schłodzony do temperatury 6 – 9 stopni Celsjusza. Podaje się go w wąskich, wysokich kieliszkach. Pasuje do owoców morza, kawioru oraz świeżych malin i truskawek.
Zawartość alkoholu w szampanie zawiera 11-12,5%. ze względu na zawartość cukru, wyróżnia się szampan:
Porcja: 246g Kalorie: 203 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów30 kcal
z białek0,58 kcal
z alkoholu172 kcal
Gęstość0,000246 g
Objętość237 g/m3
Food folate2,5E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0 μg
Tłuszcze wielonienasycone0 μg
Tłuszcz0 g
Tłuszcze nasycone0 μg
Węglowodany7,6 g
Total Folate2,5E-06 μg
Cukier0,002 g
Białko0,172 g
A0 μg
B19,9E-06 mg
C0 mg
B60,000117 mg
E0 mg
B30,000405 mg
B120 μg
B25,4E-05 mg
B58,7E-05 μg
B90 μg
K4,9E-07 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna3,7E-06 μg
A(IU)1,2 IU
Bete-karoten6,2E-07 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60 mg
Fosfor0,049 mg
Magnez0,027 mg
Potas0,252 mg
Sód0,012 μg
Wapń0,021 mg
Żelazo0,00097 mg
Cynk0,000301 mg
Fluor0,000348 μg
Mangan0,000311 μg
Miedź2,2E-05 μg
Selen4,4E-07 μg
Cholesterol0 μg