ßßß
Wytrawny napój alkoholowy o słomkowej barwie, otrzymywany przez rozcieńczenie leżakowanego spirytusu wyprodukowanego ze sfermentowanych śliwek węgierek. Zawartość alkoholu w trunku to 45 – 80%. Produkcja śliwowicy popularna jest w Europie Centralnej, w Austrii, na Morawach, Słowacji, Słowenii, Chorwacji, Bośni, Bułgarii, Polsce, Serbii, Czarnogórze i Rumunii. W Polsce śliwowicę produkuje się w okolicy Łącka i Nowego Sącza.
Termin „śliwowica” pochodzi od południowosłowiańskiego słowa „sliva”, które oznacza śliwkę. W wielu językach europejskich nazwa tego trunku brzmi podobnie.
Produkcja śliwowicy rozpoczyna się od doboru odpowiednich śliwek. W tym celu wykorzystuje się śliwki węgierki.
Śliwowica jest w smaku lekko owocowa, a jeśli zacier zawiera pestki, wyczuwalny jest delikatny aromat migdałów. Trunek posiada barwę od białej do bursztynowej.
Śliwowicę należy przechowywać w temperaturze pokojowej w zaciemnionym miejscu i spożywać w kieliszku do wódki. Butelkę należy szczelnie zamykać ze względu na dużą zawartość alkoholu.