ßßß
Przepis, jak już wspomniałem, pochodzi ze świetnej książki Piotra Bikonta. Zmodyfikowałem go nieco i policzyłem tak, żeby zużyć buraki pozostałe po gotowaniu wspomnianego barszczu.Potrzebujesz:6 filetów śledzia matias (to młode śledzie o różowym i niesamowicie delikatnym mięsie. Zwróć uwagę, że bardzo często znajdziesz w sklepie śledzie, które nazywają się a'la matias, czyli, przekładając to z żargonu producentów żywności na język normalnego, prostego faceta: "matias ściemniony", czyli często stara, waląca tranem ryba, która udaje młodą. Skojarzenia budzi to jak najgorsze, nie? No więc uważaj, co kupujesz. W Krakowie absolutnie genialne matiasy można kupić np. w Naturalnym Sklepiku na ul. Krupniczej)3-6 buraków ćwikłowych z wywaru na barszcz . Jeśli akurat nie gotowałeś barszczu, wrzuć buraki w całości do piekarnika albo ugotuj, aż zrobią się miękkie, i obierz.4 kiszonych ogórków (jeśli są bardzo małe, weź z 5-6)1 duże jabłko, najlepiej coś takiego jak szara reneta. Chodzi o jabłko nie za kwaśne, raczej winne w smakusporej garści płatków migdałowych1-2 łyżek kaparów (nieobowiązkowo i nie więcej - jeśli przesadzisz z kaparami, wszystko będzie nimi smakowało)ząbka czosnku (jeśli lubisz, użyj dwóch)pieprzuoliwy
Jeśli kupiłeś filety tylko solone, wymocz je porządnie w wodzie. Jeśli w oleju, tylko odsącz. Pokrój filety w poprzek na plus minus centymetrowej szerokości kawałki. Buraki zetrzyj na tarce o grubych okach. Kiszone ogórki i jabłko pokrój w kostkę, tak jak na sałatkę jarzynową. Kapary - po prostu pociachaj z grubsza. Ząbek czosnku przyciśnij płaską stroną noża (połóż na nim nóż i przywal od góry nasadą dłoni. Tylko z wyczuciem, jeśli nie chcesz zbierać czosnku po całej kuchni) i poszatkuj z grubsza. Wszystko zusammen z płatkami migdałowymi wrzuć do miski, wlej trochę oliwy, zamieszaj, dopraw pieprzem. Nie sól jeszcze, bo ryba jest słona. Teraz dodaj kawałki matiasów, wymieszaj tak, żeby warzywa przykryły porządnie rybę, i odstaw przynajmniej na godzinę. A tak naprawdę najlepiej odstawić na całą noc.Pomysły:W oryginalnym przepisie zamiast płatków migdałowych były orzechy włoskie. Jeśli wolisz - też będzie super, tylko potraktuj je nożem przed wrzuceniem do miski :)Podawać z silnie schłodzoną wódką albo śliwowicą