ßßß
Dzisiaj opowiem Wam, jak przygotować doskonałą kaczkę, oczywiście według wskazówek Grzegorza, a potem, jak zrobić deser z przepisu Sebastiana; oba dania pokochacie i Ci, dla których gotujecie, również.Pierś z kaczki z zielonymi szparagami z szynką4 piersi z kaczki ze skórą50 ml śliwowicy2 łyżki miodusól, pieprz1 pomarańczapęczek zielonych szparagówszynka parmeńska lub dobra polska wędlinamasło,oliwaczosnektymianek, rozmarynser polski bursztynGrzegorz nie podaje ilości z aptekarską dokładnością, nie opisuje też wykonania krok po kroku. Przepis, który podaję to próba odtworzenia tego, co robiliśmy na warsztatach.
Po umyciu i osuszeniu kaczki, skórę ponacinaj co 2 milimetry, starając się nie naruszyć mięsa pod nią. Posyp delikatnie solą, pieprzem i ziołami. Zalej zalewą z akoholu, miodu i soku z połowy pomarańczy. Odstaw na jakiś czas, aż się zamarynuje.Kaczkę smaż na suchej patelni, skórą do dołu, aż tłuszcz się wytopi a skórka zezłoci. Odwróć i smaż przez moment tak, by sok nie wypływał. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180C i dopiecz w naczyniu żaroodpornym przez 8 - 10 minut, w zależności od wielkości kawałków piersi.Szparagi opłucz i obłam twarde końce (nie obieraj). Rozgrzej oliwę na patelni i smaż, aż będą chrupkie (nie za długo, mają być lekko twarde). Dodaj rozdrobniony czosnek, a pod koniec smażenia porwaną na kawałki szynkę. Wszystko jeszcze chwilę smaż. Podawaj z odrobiną masła.Posyp startym na grubej tarce serem bursztyn (może być inny ser również).Lekko przestudzoną kaczkę pokrój na cienkie plastry i podawaj ze szparagami. Doskonała do tego dania będzie sałata rzymska doprawiona miodowym sosem vinegrette.To, czym kaczka jest udekorowana to cudowny dodatek czyli konfitura z czerwonej cebuli.Konfitura z cebuli1 kg czerwonej cebuli2-3 łyżki miodu lub konfitury z malin2-3 łyżki octu balsamicznegopieprzmoze być imbir i tymianekCebulę kroimy w piórka i dusimy ok.40 min. na klarowanym maśle. Potem dodajemy miód lub konfiturę, ocet, dalej dusimy, aż zgęstnieje. Można dodać tymianek, imbir i pieprz.Tej konfitury używajcie też do innych potraw mięsnych, a jest doskonała do dobrej, polskiej kaszanki.A takimi akcentami udekorujcie talerze przed podaniem..
Are you ready for the dessert?Deser to dzieło Dominika. Postaram się odtworzyć proporcje i ilości.Krem czekoladowy z chili i truskawkami w mleku kokosowymTRUSKAWKItruskawkimleko kokosowemiódmoże być: cynamon, kardamon, anyż, wanilia, chili według mnie jest najlepsze!rabarbar do dekoracjibrązowy cukierWsyp szklankę cukru na patelnię i podgrzewaj aż zacznie brązowieć, nie mieszaj. Wrzuć truskawki - ok. 3 szklanki - umyte i obrane z ogonków. Dodaj miód. Usmaż owoce, a potem dodaj ok. 1/2 puszki mleka kokosowego i podgrzewaj tak długo, aż zredukuje objętość o połowę.Zostaw do wystygnięcia.KREM CZEKOLADOWY2 czekolady gorzkie8 jaj (żółtka)3/4 kostki masła1 szklanka śmietanki 36%chili8 łyżek cukrutrochę brandy
Rabarbar i liście mięty - do dekoracjiRozpuść 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. Ubij masło z 8 żółtkami i 8 łyżkami cukru.Dodaj brandy do żółtek, wymieszaj a potem wmieszaj tę masę do rozpuszczonej czekolady.Dokładnie połącz wszystkie składniki.Wstaw do lodówki, żeby dobrze schłodzić.Pokrój rabarbar w ciniutkie słupki, posyp odrobiną cukru i zostaw na chwilkę, żeby puścił sok.Po środku dużego talerza ułóż zgrabną porcję kremu, dookoła oblej go sosem z truskawek, wierzch udekoruj rabarbarem, listkiem mięty i plasterkiem truskawki.