Wykonanie
Tym przepisem otwieramy naszą współpracę z opolskim sklepem Kuchnia i TyNaczynia, których użyłyśmy podczas przygotowywania
konfitury są u nich dostępne w ciągłej sprzedaży.Garnki, miski, sztućce, wszelkiego rodzaju pojemniki - do wyboru, do koloru! Wszystkie akcesoria są wysokiej jakości, a gotowanie przy ich użyciu jest jeszcze łatwiejsze.Koniec lata już blisko, więc czas pomyśleć o zimie.Chcąc zatrzymać słońce na dłużej zaczynamy tworzyć naszą własną spiżarnię.Jako pierwsza trafi tam
konfitura z
czerwonej cebuli. Z czym ją podawać? Polecamy serwować ją jako dodatek do
mięs, albo jako przystawkę z
camembertem lub
krakersami.SKŁADNIKI:1 kg
czerwonej cebuli4 ząbki
czosnku6 łyżek
octu balsamicznego4 łyżki
miodu1 garść suszonego
tymiankuoliwa z oliweksól,
pieprzWYKONANIE:
Czerwoną cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy
oliwę z oliwek i smażymy na niej
cebulę. Na początku smażymy na małym ogniu, a gdy
cebula już zmięknie (można ją posolić, aby to przyspieszyć) zwiększamy płomień/temperaturę, aby
cebula ładnie się zarumieniła. Podczas przygotowywania
konfitury musimy co jakiś czas dolewać
oliwy z oliwek, aby
cebula nie przywierała do dna garnka.Przed nami najciekawsza część - przyprawianie. Kiedy
cebula będzie już i miękka i zarumieniona czas na
sól,
pieprz i
miód. Wszystko mieszamy i ciągle smażymy, po chwili dodajemy
ocet balsamiczny. Po kilku minutach smaki zaczną przenikać przez siebie, wtedy możemy uzupełnić
przyprawy.Smażymy tak długo, aż
ocet balsamiczny odparuje.
Konfiturę przekładamy do słoika i odstawiamy w ciemne miejsce.Gotowe!