ßßß
Mięta (Mentha) jest wieloletnią rośliną zielną z niepowtarzalnym aromatem i bogatą historią. Istnieją różne rodzaje mięty. Jest powszechnie dostępna i uprawiana. Liście i łodygi mają wiele zastosowań kulinarnych i leczniczych. Mięta może być używana w postaci świeżej lub suszonej. Rośliny z rodziny mięty posiadają unikalną strukturę łodygi. Jest kwadratowa, a nie okrągła, jak u większości roślin. Liście mają postrzępione krawędzie i są pokryte drobnymi włoskami. A po skruszeniu wykazują unikalny i charakterystyczny, miętowy aromat.
Mięta rośnie na całym świecie z wyjątkiem najzimniejszych regionów, gdzie ziemia pozostaje zamrożona przez cały rok. Preferuje wilgotne gleby. W przypadku braku wilgoci, roślina obumiera. Ale odrasta, gdy warunki ponownie są sprzyjające. Mięta rozrasta się bardzo szybko. Może być uprawiana nie tylko na wolnym powietrzu, ale i w pomieszczeniach zamkniętych.
Nazwa „mięta” pochodzi od nimfy o nazwie Minthe lub Menthe. Jest to postać w mitologii greckiej. Legenda głosi, że była ukochaną Plutona. Żona Plutona - Persefona, w przypływie zazdrości zamieniła Minthe w zieloną roślinę. Mięta od wieków była wykorzystywana w przepisach kulinarnych i metodach leczniczych, umacniając swoje miejsce na kartach historii.
Mięta mojito :Posiada pełne liście, a jej zapach jest łagodny i ciepły. Pochodzi z Kuby i jest łatwa w uprawie.
Kilka gałązek mięty w gorącej lub zimnej herbacie poprawi smak. Znakomicie smakuje w połączeniu z sokami owocowymi. Liście mięty umieszczone w tackach na kostki lodu, zamienią lód w aromatyczny dodatek do napojów. Liście mięty są niezbędne w wielu napojach alkoholowych, szczególnie w czekoladowych likierach.
Desery
Mięta idzie w parze z czekoladą. Po dodaniu mięty pieprzowej, ciasteczka i pierniczki nabiorą lepszego smaku. Sałatki owocowe z bitą śmietaną komponują się z miętą idealnie. Mięta jest również dobrym dodatkiem do lodów i lukru. Doskonałym deserem jest miętowy sorbet.
Mięta sprawdza się w świeżych, zielonych sałatkach. Mięta z dodatkiem orzechów zapewni sałatkom nieco orientalny smak. Można nią dekorować hummus, albo ulepszać smak tabbouleh lub kuskusu. Miętą można przyprawić gotowane warzywa, jak groch, kukurydzę i marchew. Wystarczy wrzucić klika listków pod koniec gotowania. Liście usunąć przed podaniem. Ich struktura nie jest przyjemna w smaku.
Przystawki
Miętowe marynaty, sosy czatni i masła można wykorzystać do wzbogacenia smaku mięsa. Mięta najlepiej sprawdza się w przypadku jagnięciny. Niektóre owoce morza (homary i przegrzebki) oraz ryby (sola) dobrze współgrają z miętowym sosem czatni. Mięta podkreśla też smak tajskich i chińskich sajgonek. Niewielka ilość posiekanej mięty udekoruje jajecznicę, omlet lub jaja foo yung.
Świeżo ścięte łodygi mięty włożyć do wazonu z wodą. Będą świeże przez kilka dni. Mięta zakupiona w supermarkecie nie jest już tak świeża. Należy umieścić ją w plastikowym worku i włożyć do lodówki. Suszoną miętę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym i suchym miejscu.
Porcja: 0,05g Kalorie: 0,035 kcl
Błonnik pokarmowy0,004 g
z cukrów0,027 kcal
z białek0,0046 kcal
Gęstość5,5E-09 g
Objętość0,46 g/m3
Food folate5,7E-08 μg
Tłuszcze jednonienasycone1,7E-05 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,000254 μg
Tłuszcz0,00047 g
Tłuszcze nasycone0,000123 μg
Węglowodany0,0074 g
Total Folate5,7E-08 μg
Białko0,0019 g
Tryptofan2,9E-05 g
Treonina7,7E-05 g
Izoleucyna7,7E-05 g
Leucine0,000141 g
Lysine8,1E-05 g
Metionina2,7E-05 g
Cystyna2,1E-05 g
Fenyloalanina9,6E-05 g
Tyrosine5,7E-05 g
Walina9,4E-05 g
Arginina8,7E-05 g
Histydyna3,8E-05 g
Alanina9,8E-05 g
Kwas asparaginowy0,000222 g
Kwas glutaminowy0,000205 g
Glicyna9E-05 g
Prolina7,7E-05 g
Seryna7,3E-05 g
A1,1E-07 μg
B14,1E-08 mg
C1,6E-05 mg
B66,5E-08 mg
B38,5E-07 mg
B120 μg
B21,3E-07 mg
B51,7E-07 μg
B90 μg
Retinol0 μg
A(IU)2,1 IU
Omega-30,000218 mg
Omega-63,5E-05 mg
Fosfor3,7E-05 mg
Magnez4E-05 mg
Potas0,000285 mg
Sód1,6E-05 μg
Wapń0,000122 mg
Żelazo2,5E-06 mg
Cynk5,6E-07 mg
Mangan5,9E-07 μg
Miedź1,6E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol6,5E-06 μg