Garam masala

nazwa

Charakterystyczna dla kuchni indyjskiej mieszanka ziół drobno mielonych takich, jak: gałka muszkatołowa, goździki, kolendra, cynamon, kumin, pieprz czarny, kozieradka, koper włoski, liść laurowy, chili. Przyprawy te są uprzednio uprażone, a następnie drobno mielone razem. Jedynie gałka muszkatołowa nie jest poddawana prażeniu. Na smak i aromat potraw wpływa dodana pod koniec gotowania. Dzięki mieszance zarówno mięsne, jak i wegetariańskie dania zyskują orientalny charakter.

Przygotowanie

Powyższe składniki w dowolnych proporcjach należy uprażyć na patelni na sklarowanym maśle lub oliwie, a po wystygnięciu zemleć na drobno i przesiać przez sito. Mieszankę należy przechowywać ok. 4 miesięcy w szczelnym opakowaniu i chronić przed wilgocią oraz światłem.

Zastosowanie

Mieszanka ma niezwykle intensywny smak i aromat, dlatego słowo „garam” z języka hindi oznacza tyle co „ostra”, „gorąca”, choć masala wydaje się być ostra dla Europejczyków, nie dla Azjatów. Składniki garam masali można stosować w dowolnych ilościach i tym samym regulować aromat mieszanki. Do dań rybnych czy z drobiu dodamy masali z dodatkiem imbiru i kurkumy, do potraw z wołowiny zastosujemy masalę z uwzględnieniem goździków i nasion kopru włoskiego. Mieszanka sprawdza się jako składnik panierki do ryb i mięs. Używa się jej do popularnego risotto czy ratatuj. Potrawy wegetariańskie zyskują smak i aromat, a mięsne zyskują wyrazistość.

Właściwości

Garam masala wpływa nie tylko na smak potraw. Mieszanka różnych przypraw poprawia przemianę materii i pobudza ruchy robaczkowe jelita. Odtruwa organizm poprzez usuwanie nadmiaru toksyn z organizmu.

Wartości odżywcze

Tłuszcze0   g

Węglowodany0   g

Białko0   g