Orientalna faszerowana papryka z sosem tzatziki

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Wczoraj dostałam na maila informację o konkursie Kamis, blog w 5 trendach (możecie zobaczyć banerek na moim blogu ) którego zostałam laureatką. Pierwszym trendem było mięso z cynamonem, jedno z moich ulubionych połączeń – wbrew pozorom korzenne przyprawy świetnie pasują do mięsa i dań na ostro. Od razu w mojej głowie zrodził się ten przepis. Przepadam za tak przyprawionymi daniami, pikantnymi, aromatycznymi, niebanalnymi, stopniowo uwalniającymi swój smak, z każdym kęsem na nowo. Dodatkowo użyłam makaronu imitującego ryż – danie dzięki temu kolejny raz zaskakuje. Jak zauważyliście paprykę zestawiłam z sosem tzatziki – idealnie do siebie pasują. Spróbujcie, a mi pozostaje oczekiwać rezultatów konkursu.
Składniki:
Papryka:
5 czerwonych papryk
500 g mielonej wołowiny
150 g makaronu o kształcie ryżu – drobnego , podłużnego
2 duże cebule
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
3 ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
4-5 cm korzenia imbiru
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka kuminu
50 g ulubionego sera żółtego
oliwa
sól, pieprz, tabasco
Sos:
1 długi ogórek
200 ml greckiego słodkiego i gęstego jogurtu lub śmietany
2 ząbki czosnku
kilka gałązek mięty
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
na talerzu, w całości i w trakcie jedzenia
Przygotowanie:
Sos – można go przygotować podczas pieczenia papryki.
Ogórka ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odciskamy wodę.
Czosnek przeciskamy przez praskę, miętę siekamy.
Mieszamy z resztą składników i z odciśniętym ogórkiem.
Odstawiamy do lodówki.
Papryka:
Cebulę siekamy.
Imbir ścieramy na tarce.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Kumin rozgniatamy w moździerzu lub siekamy.
Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy.
Wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy go al dente w osolonej wodzie.
Na gorącą wrzucamy kumin, podsmażamy aż zacznie pachnieć – kilkanaście sekund.
Dodajemy cebulę, czosnek i imbir, lekko solimy ( cebula będzie słodsza ).
Smażymy aż stanie się szklista.
Po tym czasie dodajemy garam masalę, cynamon i kurkumę.
Podsmażamy i dodajemy mięso.
Smażymy 5 minut.
Gdy zacznie się podpiekać dodajemy pomidory, makaron i 1/2 szklanki wody z jego gotowania, doprawiamy do smaku.
Dusimy 20 minut pod przykryciem.
Dodajemy kukurydzę i fasolę, dusimy kolejne 5 minut.
Odstawiamy.
Myjemy i oczyszczamy papryki – kroimy na pół, zostawiając gałązki , wycinamy pestki i białe błony.
Faszerujemy i układamy na blasze.
Na jej dno wlewamy 3/4 szklanki wody i kila łyżek oliwy.
Przykrywamy folią i pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie folię zdejmujemy papryki pokrywamy serem i zapiekamy pod grillem 15 minut.
Podajemy na gorąco z sosem.
Powiązane notki:
Leczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i papryką
Pikantny Gulasz z ciecierzycy z papryką
Krucha Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i sałatą
Jajka zapiekane w papryce
Cienka pizza z mozzarellą, papryką i salami – ciasto z suszonych drożdży
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/09/14/orientalna-faszerowana-papryka-z-sosem-tzatziki