Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Wczoraj dostałam na maila informację o konkursie Kamis, blog w 5 trendach (możecie zobaczyć banerek na moim blogu ) którego zostałam laureatką. Pierwszym trendem było
mięso z
cynamonem, jedno z moich ulubionych połączeń – wbrew pozorom
korzenne przyprawy świetnie pasują do
mięsa i dań na ostro. Od razu w mojej głowie zrodził się ten przepis. Przepadam za tak przyprawionymi daniami, pikantnymi, aromatycznymi, niebanalnymi, stopniowo uwalniającymi swój smak, z każdym kęsem na nowo. Dodatkowo użyłam
makaronu imitującego
ryż – danie dzięki temu kolejny raz zaskakuje. Jak zauważyliście
paprykę zestawiłam z
sosem tzatziki – idealnie do siebie pasują. Spróbujcie, a mi pozostaje oczekiwać rezultatów konkursu.
Składniki:
Papryka:5
czerwonych papryk500 g mielonej
wołowiny150 g
makaronu o kształcie
ryżu – drobnego , podłużnego2 duże
cebule1/2 puszki
kukurydzy1/2 puszki
czerwonej fasoli3 ząbki
czosnkupuszka krojonych
pomidorów4-5 cm korzenia
imbiru1 łyżka
kurkumy1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
garam masali1 łyżeczka kuminu50 g ulubionego
sera żółtegooliwasól,
pieprz,
tabascoSos:1 długi
ogórek200 ml greckiego słodkiego i gęstego
jogurtu lub
śmietany2 ząbki
czosnkukilka gałązek
mięty1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
octu1 łyżeczka
oliwysól,
pieprzna talerzu, w całości i w trakcie jedzenia
Przygotowanie:Sos – można go przygotować podczas pieczenia
papryki.
Ogórka ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odciskamy
wodę.
Czosnek przeciskamy przez praskę,
miętę siekamy.Mieszamy z resztą składników i z odciśniętym
ogórkiem.Odstawiamy do lodówki.
Papryka:
Cebulę siekamy.
Imbir ścieramy na tarce.
Czosnek przeciskamy przez praskę.Kumin rozgniatamy w moździerzu lub siekamy.Rozgrzewamy 2-3 łyżki
oliwy.Wstawiamy
wodę na
makaron. Gotujemy go al dente w osolonej wodzie.Na gorącą wrzucamy kumin, podsmażamy aż zacznie pachnieć – kilkanaście sekund.Dodajemy
cebulę,
czosnek i
imbir, lekko solimy (
cebula będzie słodsza ).Smażymy aż stanie się szklista.Po tym czasie dodajemy
garam masalę,
cynamon i
kurkumę.Podsmażamy i dodajemy
mięso.Smażymy 5 minut.Gdy zacznie się podpiekać dodajemy
pomidory,
makaron i 1/2 szklanki
wody z jego gotowania, doprawiamy do smaku.Dusimy 20 minut pod przykryciem.Dodajemy
kukurydzę i
fasolę, dusimy kolejne 5 minut.Odstawiamy.Myjemy i oczyszczamy
papryki – kroimy na pół, zostawiając gałązki , wycinamy pestki i białe błony.Faszerujemy i układamy na blasze.Na jej dno wlewamy 3/4 szklanki
wody i kila łyżek
oliwy.Przykrywamy folią i pieczemy 35 minut w 180 stopniach.Po tym czasie folię zdejmujemy
papryki pokrywamy
serem i zapiekamy pod grillem 15 minut.Podajemy na gorąco z sosem.
Powiązane notki:Leczo – najlepszy przepis – z
pomidorami,
cukinią i
paprykąPikantny Gulasz z
ciecierzycy z
paprykąKrucha
Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i
sałatąJajka zapiekane w
papryceCienka pizza z
mozzarellą,
papryką i
salami – ciasto z
suszonych drożdży