Wykonanie
Prosty przepis na
chili con carne, na prawdę prosty! ;)Przygotowania zajmą Wam jedynie kilkanaście minut - to świetny pomysł obiad gdy nie macie czasu stać w kuchni.Dawno temu dzieliłam się z
Wami przepisem na
chili con carne zrobione z "resztek" burrito - przepis znajdziecie tutaj, warto go także sprawdzić - możecie
mieć dwa różne obiady z jednego :PJeśli meksykańska kuchnia to Wasza bajka polecam Wam spróbować buritto, które powala smakiem ;)
Składniki :* 2 łyżki
oliwy,* 2 małe
cebule, pokrojone w drobną kostkę,* 2 ząbki
czosnku, drobno posiekane,* 2
czerwone papryki, pokrojone w kostkę,* 400 g
wołowego mięsa mielonego ( lub
miksu wołowego i wieprzowego ),* 4 duże
pomidory (możesz użyć
pomidorów z puszki),* puszka
czerwonej fasoli,* puszka
kukurydzy,* 1 łyżeczka
chili w proszku ( jeśli lubisz pikantne potrawy dodaj troszkę więcej ),* 1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego,*
sól,
pieprz,
Przygotowanie :
Pomidory sparz i obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki.Na dużej patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, dodaj
cebulę i
czosnek.Podsmażaj przez kilka minut aż
cebula zmięknie, dodaj
paprykę i
przyprawy (
chili,
kmin, szczyptę
soli i
pieprzu ).Dodaj
mięso i podsmażaj do czasu aż się zarumieni. Dodaj
pomidory,
fasole,
kukurydzę i trochę
wody ( około 1/2 szklanki).Wszystko przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.Przypraw do smaku.Podawaj na przykład z
ryżem i łyżką
śmietany ;)