ßßß
Prosty przepis na chili con carne, na prawdę prosty! ;)Przygotowania zajmą Wam jedynie kilkanaście minut - to świetny pomysł obiad gdy nie macie czasu stać w kuchni.Dawno temu dzieliłam się z Wami przepisem na chili con carne zrobione z "resztek" burrito - przepis znajdziecie tutaj, warto go także sprawdzić - możecie mieć dwa różne obiady z jednego :PJeśli meksykańska kuchnia to Wasza bajka polecam Wam spróbować buritto, które powala smakiem ;)
Składniki :* 2 łyżki oliwy,* 2 małe cebule, pokrojone w drobną kostkę,* 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,* 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę,* 400 g wołowego mięsa mielonego ( lub miksu wołowego i wieprzowego ),* 4 duże pomidory (możesz użyć pomidorów z puszki),* puszka czerwonej fasoli,* puszka kukurydzy,* 1 łyżeczka chili w proszku ( jeśli lubisz pikantne potrawy dodaj troszkę więcej ),* 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,* sól, pieprz,
Przygotowanie :Pomidory sparz i obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki.Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek.Podsmażaj przez kilka minut aż cebula zmięknie, dodaj paprykę i przyprawy ( chili, kmin, szczyptę soli i pieprzu ).Dodaj mięso i podsmażaj do czasu aż się zarumieni. Dodaj pomidory, fasole, kukurydzę i trochę wody ( około 1/2 szklanki).Wszystko przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.Przypraw do smaku.Podawaj na przykład z ryżem i łyżką śmietany ;)