ßßß
Kminek jest rośliną dwuletnią zaliczającą się do rodziny baldaszkowatych. W pierwszym roku od momentu zasiania, rośnie korzeń oraz pierzaste liście, a dopiero rok później pojawia się pęd kwiatowy. Dorosła roślina może osiągnąć nawet do 1 metra wysokości. Kminek powinno zbierać się w lipcu.
Kminek stosowany był już w starożytnym Rzymie oraz Grecji, o czym świadczą wykopaliska jeszcze sprzed trzech tysięcy lat przed naszą erą. Przodkowie stosowali kminek do lepszego trawienia potraw przygotowanych na bazie grochu lub fasoli. Również starożytni Egipcjanie stosowali tą przyprawę w kuchni. W czasie panowania Karola Wielkiego, kmin uprawiano jedynie w ogrodach przynależących do klasztorów. Szybko jednak znalazł swoje zastosowanie w innych zakątkach świata, a w szczególności w Europie, Afryce oraz Ameryce Północnej.
Od czasów odkrycia kminku, do dnia dzisiejszego ewoluowało aż 25 odmian tej przyprawy. Wśród nich można wyróżnić między innymi kminek rzymski, karyjski, polny czy też egipski. Obecnie kminek uprawiany jest niemal w całej Europie, w krajach Afryki Północnej, Azji Mniejszej, w Stanach Zjednoczonych, Indiach, a także na terenie byłego Związku Radzieckiego.
Kminek znajduje swoje zastosowanie szczególnie w przypadku tłustych mięs, do których zalicza się między innymi baraninę, gęsinę, wieprzowinę lub mięso z kaczki. Ponadto kminek dodaje się do kapusty pod różną postacią, czy to w wersji kiszonej, gotowanej, bądź też surowej a a podawanej w postci surówek. Przyprawa jest dobrym dodatkiem do pieczywa, a szczególnie do chleba i bułek. Kminek można dodawać do zawiesistych zup. Owoce kminku można podawać w całości bądź po zmieleniu, chociaż druga postać częściej stosowana jest w przypadku serów, past lub sałatek. Natomiast olejek kminkowy służy do sporządzania wódek, takich jak kminkówka, albo likierów. Należy zachować umiar jeśli chodzi o przyprawianie potraw kminkiem, ponieważ posiada on bardzo intensywny smak oraz aromat.
Kminek posiada bardzo dużo cennych właściwości i wartości odżywczych. Przede wszystkim przyprawa działa rozgrzewająco, a także moczopędnie i mlekopędnie, co w przypadku ostatniej właściwości jest bardzo korzystne dla matek karmiących, a mających problemy z pokarmem. Spożywanie kminku zlikwiduje występowanie skurczów żołądkowo-jelitowych. Ponadto kminek działa wzmacniająco na głowę i likwiduje wszelkie zawroty i osłabienia. W sytuacji gdy ktoś posiada problem z nerkami, warto by taka osoba zażywała kminek, ponieważ pozwoli on wyzwolić nerki z niepożądanego piasku lub kamieni. Kminek jest znany również z tego, że pomaga w hamowaniu rozwoju poszczególnych bakterii, czy też z tego, że jest doskonałym naturalnym lekarstwem w przypadku wzdęć i zaparć. Regularne picie naparu z kminku przyniesie ulgę w przypadku chorób związanych z przewodem pokarmowym. Kobiety, które męczą się z bolesną menstruacją, powinny pić napar z kminku z dodatkiem melisy w celu uśmierzenia bólu.
Porcja: 245g Kalorie: 919 kcl
Błonnik pokarmowy0,269 g
z cukrów314 kcal
z białek147 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,0001029 g
Objętość589 g/m3
Food folate2,5E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone34 μg
Tłuszcze wielonienasycone8 μg
Tłuszcz55 g
Tłuszcze nasycone3,8 μg
Węglowodany108 g
Total Folate2,5E-05 μg
Cukier5,5 g
Białko44 g
A0,000157 μg
B10,0015 mg
C0,019 mg
B60,0011 mg
E0,0081 mg
B30,011 mg
B120 μg
B20,000801 mg
B90 μg
K1,3E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,0011 μg
A(IU)3112 IU
Bete-karoten0,0019 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,431 mg
Omega-67,6 mg
Fosfor1,2 mg
Magnez0,897 mg
Potas4,4 mg
Sód0,412 μg
Wapń2,3 mg
Żelazo0,163 mg
Cynk0,012 mg
Mangan0,0082 μg
Miedź0,0021 μg
Selen1,3E-05 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,167 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %