Kminek

nazwa

Kminek jest rośliną dwuletnią zaliczającą się do rodziny baldaszkowatych. W pierwszym roku od momentu zasiania, rośnie korzeń oraz pierzaste liście, a dopiero rok później pojawia się pęd kwiatowy. Dorosła roślina może osiągnąć nawet do 1 metra wysokości. Kminek powinno zbierać się w lipcu.

Historia

Kminek stosowany był już w starożytnym Rzymie oraz Grecji, o czym świadczą wykopaliska jeszcze sprzed trzech tysięcy lat przed naszą erą. Przodkowie stosowali kminek do lepszego trawienia potraw przygotowanych na bazie grochu lub fasoli. Również starożytni Egipcjanie stosowali tą przyprawę w kuchni. W czasie panowania Karola Wielkiego, kmin uprawiano jedynie w ogrodach przynależących do klasztorów. Szybko jednak znalazł swoje zastosowanie w innych zakątkach świata, a w szczególności w Europie, Afryce oraz Ameryce Północnej.

Pochodzenie

Od czasów odkrycia kminku, do dnia dzisiejszego ewoluowało aż 25 odmian tej przyprawy. Wśród nich można wyróżnić między innymi kminek rzymski, karyjski, polny czy też egipski. Obecnie kminek uprawiany jest niemal w całej Europie, w krajach Afryki Północnej, Azji Mniejszej, w Stanach Zjednoczonych, Indiach, a także na terenie byłego Związku Radzieckiego.

Zastosowanie

Kminek znajduje swoje zastosowanie szczególnie w przypadku tłustych mięs, do których zalicza się między innymi baraninę, gęsinę, wieprzowinę lub mięso z kaczki. Ponadto kminek dodaje się do kapusty pod różną postacią, czy to w wersji kiszonej, gotowanej, bądź też surowej a a podawanej w postci surówek. Przyprawa jest dobrym dodatkiem do pieczywa, a szczególnie do chleba i bułek. Kminek można dodawać do zawiesistych zup. Owoce kminku można podawać w całości bądź po zmieleniu, chociaż druga postać częściej stosowana jest w przypadku serów, past lub sałatek. Natomiast olejek kminkowy służy do sporządzania wódek, takich jak kminkówka, albo likierów. Należy zachować umiar jeśli chodzi o przyprawianie potraw kminkiem, ponieważ posiada on bardzo intensywny smak oraz aromat.

Właściwości

Kminek posiada bardzo dużo cennych właściwości i wartości odżywczych. Przede wszystkim przyprawa działa rozgrzewająco, a także moczopędnie i mlekopędnie, co w przypadku ostatniej właściwości jest bardzo korzystne dla matek karmiących, a mających problemy z pokarmem. Spożywanie kminku zlikwiduje występowanie skurczów żołądkowo-jelitowych. Ponadto kminek działa wzmacniająco na głowę i likwiduje wszelkie zawroty i osłabienia. W sytuacji gdy ktoś posiada problem z nerkami, warto by taka osoba zażywała kminek, ponieważ pozwoli on wyzwolić nerki z niepożądanego piasku lub kamieni. Kminek jest znany również z tego, że pomaga w hamowaniu rozwoju poszczególnych bakterii, czy też z tego, że jest doskonałym naturalnym lekarstwem w przypadku wzdęć i zaparć. Regularne picie naparu z kminku przyniesie ulgę w przypadku chorób związanych z przewodem pokarmowym. Kobiety, które męczą się z bolesną menstruacją, powinny pić napar z kminku z dodatkiem melisy w celu uśmierzenia bólu.

Wartości odżywcze

Porcja: 245g Kalorie: 919 kcl

Błonnik pokarmowy0.269   g

z cukrów314 kcal

z białek147 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.0001029 g

Objętość589 g/m3

Food folate2.5E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone34   μg

Tłuszcze wielonienasycone8   μg

Tłuszcz55   g

Tłuszcze nasycone3.8   μg

Węglowodany108   g

Total Folate2.5E-05   μg

Cukier5.5   g

Białko44   g

A0.000157   μg

B10.0015   mg

C0.019   mg

B60.0011   mg

E0.0081   mg

B30.011   mg

B120   μg

B20.000801   mg

B90   μg

K1.3E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0.0011   μg

A(IU)3112   IU

Bete-karoten0.0019 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.431 mg

Omega-67.6 mg

Fosfor1.2   mg

Magnez0.897   mg

Potas4.4   mg

Sód0.412   μg

Wapń2.3   mg

Żelazo0.163   mg

Cynk0.012   mg

Mangan0.0082   μg

Miedź0.0021   μg

Selen1.3E-05   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.167   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %