Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Doszłam do wniosku, że
cebula jest niedoceniana, to warzywo jest wszechstronne – zaostrza smak potraw ale ma też dużo
cukru i po karmelizacji staje się słodka i złota. Lubię ten miedziany kolor. Dziś polecam Wam tradycyjną słodką zupę
cebulową z grzankami i
kozim serem, jeśli nie macie takowego pod ręką możecie go zastąpić np. soloną
fetą, świetnie kontrastuje ze słodkim smakiem zupy.
Składniki:5 szklanek (1,25 l )
bulionu drobiowego (warzywny w wersji wegetariańskiej)500 g
cebuli3
liście laurowe1 łyżeczk
słodkiej papryki1 łyżka
masła1 łyżka
oliwysól,
pieprzszczypta mielonego
kminkupieczywo tostowe z ziarnami (3-4 kromki )słony
kozi ser , ja użyłam tegoPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka ( cieniutkie plasterki krojone od
boku, nie od końcówki).Rozgrzewamy
oliwę dodajemy do niej
masło, po czym rozsypujemy
cebulę, solimy ( lepiej się skarmelizuje ) i podsmażamy na wolnym ogniu aż się zezłoci, mieszamy po czym dusimy pod przykryciem około 5 minut.
Cebulę zalewamy gorącym
bulionem, gotujemy z liśćmi i
zielem angielskim przez 20 minut, po czym doprawiamy
kminem i
papryką.
Chleb kroimy w kostkę 1 x 1 cm i podsmażamy go skrapiając
oliwą.Zupę podajemy z grzankami i pokruszonym
serem.Smacznego!Grzanki możecie podsmażyć z
ziołami wtedy zyskacie zupełnie inne danie.
tak powinna wyglądać
cebulkaPowiązane notki:Słodka zupa kukurydziana z dyni z
kurczakiem w Papirusie
WINIARYPostna zupa grzybowaRozgrzewająca szybka i ekonomiczna zupa jarzynowa z
kaszą jaglanąPikantny Gulasz z
ciecierzycy z
paprykąZupa grochowa z
boczkiem i przepis na rosół