ßßß
Składniki:5 szklanek (1,25 l ) bulionu drobiowego (warzywny w wersji wegetariańskiej)500 g cebuli3 liście laurowe1 łyżeczk słodkiej papryki1 łyżka masła1 łyżka oliwysól,pieprzszczypta mielonego kminkupieczywo tostowe z ziarnami (3-4 kromki )słony kozi ser , ja użyłam tegoPrzygotowanie:Cebulę pokroić w piórka ( cieniutkie plasterki krojone od boku, nie od końcówki).Rozgrzewamy oliwę dodajemy do niej masło, po czym rozsypujemy cebulę, solimy ( lepiej się skarmelizuje ) i podsmażamy na wolnym ogniu aż się zezłoci, mieszamy po czym dusimy pod przykryciem około 5 minut.Cebulę zalewamy gorącym bulionem, gotujemy z liśćmi i zielem angielskim przez 20 minut, po czym doprawiamy kminem i papryką.Chleb kroimy w kostkę 1 x 1 cm i podsmażamy go skrapiając oliwą.Zupę podajemy z grzankami i pokruszonym serem.Smacznego!Grzanki możecie podsmażyć z ziołami wtedy zyskacie zupełnie inne danie.
tak powinna wyglądać cebulkaPowiązane notki:Słodka zupa kukurydziana z dyni z kurczakiem w Papirusie WINIARYPostna zupa grzybowaRozgrzewająca szybka i ekonomiczna zupa jarzynowa z kaszą jaglanąPikantny Gulasz z ciecierzycy z paprykąZupa grochowa z boczkiem i przepis na rosół