ßßß
Kurczak od zawsze stanowił kwintesencję smaku w wielu kulturach na całym świecie. Jest powszechnie dostępny i stosunkowo łatwy w przygotowaniu, a jego populacja przekracza ilością populację ludzką. Kurczak oferuje wiele pieczonych przyjemności, na które składa się delikatne mięso i chrupiąca, złoto-brązowa skórka odznaczająca się iście niebiańskim smakiem. Pod tą złocistą powłoką znajduje się wilgotne i super-soczyste mięso, które, jeśli odpowiednio doprawione, jest w stanie z powodzeniem zawojować wszystkie kubki smakowe. Istnieje wiele sposobów przyrządzania kurczaka i wiele błędów, które często popełniamy w trakcie naszych kulinarnych zmagań. Poniżej, zasypiemy Was lawiną informacji na temat, jak odpowiednio przygotować danie z kurczaka, a także czego unikać, aby końcowy efekt nie okazał się ponurym rozczarowaniem.
Po dokonaniu zakupu, kurczaka należy szybko włożyć do lodówki. Nigdy nie zostawiać mięsa w temperaturze pokojowej. Świeżo spakowany kurczak może być przechowywany w najzimniejszej części lodówki (całkiem z tyłu). Jeśli jest zamrożony, powinniśmy go rozmrozić maksymalnie dwa dni przed jego przyrządzaniem. Zamrożony kurczak może przeleżeć w lodówce nawet rok czasu i wciąż być dobrym do spożycia. Pamiętajmy, że kurczaka należy rozmrażać w lodówce lub w zimnej wodzie. Decydując się na rozmrażanie w wodzie, powinniśmy go szczelnie zapakować do plastikowej torby, którą następnie zanurzamy na około 2 godziny. Po upływie 3-9 godzin, można zacząć rozkrajanie kuraka na pożądane części. Jeśli musimy rozmrozić go błyskawicznie, to użycie mikrofali przyśpieszy ten proces. Zawsze pamiętajmy, aby po przygotowaniu kurczaka, dokładnie myć wszystkie naczynia, sztućce i ręce, zanim przejdziemy do przyrządzania kolejnych rodzajów żywności. Jeżeli kurczak posiada farsz, to należy go wyciągnąć zanim umieścimy kurczaka w lodówce. Podczas grillowania, kurczak powinien leżeć w lodówce do momentu położenia go na grillu. I pamiętajmy, aby nie podawać grillowanego kurczaka na tym samym talerzu, na którym wcześniej leżały surowe kawałki. Kurczak zawsze powinien być dobrze wypieczony – nigdy średnio lub surowy. Chcąc sprawdzić czy kurczak jest już gotowy, wystarczy włożyć w niego widelec – jeśli mięso będzie miękkie i wypuści sok (ale nie różowy), to znaczy, że ptaszek jest gotowy do spożycia. Możemy też wyginać jego nogę – jeśli będzie lekko się poruszać w stawie, to znaczy, że mięso jest gotowe. Zanurzając kurczaka w marynacie, nie należy jej później używać do gotowania kurczaka, czy jakiejkolwiek innej żywności. Upieczony kurczak lub jego części powinny zalegać w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Jeśli planujemy odgrzać resztki kuraka, wówczas należy je przykryć, aby zachowały swoją wilgoć i odpowiedni smak. I dopilnujmy też, aby kurczak dokładnie się podgrzał. Podczas wybierania się na piknik, przyrządzonego wcześniej kuraka powinniśmy trzymać w odizolowanym pojemniku, albo w lodówce turystycznej.
Niezależnie od tego, czy decydujemy się na rosół, gulasz, piersi i udka na listkach sałaty, czy nawet na chili z kurczaka – ptaszek ten oferuje korzyści dla zdrowia niemalże w każdej dostępnej formie. Chude piersi stanowią jedną z największych zalet, ponieważ ich niska zawartość tłuszczu i kalorii, oraz wysoki poziom protein, sprawiają, że jest to idealne danie dla utrzymania pożądanej wagi. Ponadto, cały kurak jest po brzegi wyładowany witaminami i niezbędnymi składnikami odżywczymi. Oto kilka znakomitych korzyści zdrowotnych, które uzyskamy spożywając kurczaka: Chude mięso z kurczaka zawiera mnóstwo białka i mało tłuszczu, co czyni go świetnym regulatorem wagi ciała, a także odpowiednim wojownikiem do walki z nadwagą. Mięso kurczaka jest bogate w aminokwas o nazwie tryptofan, co czyni z kuraka naturalny lek antydepresyjny. Jeżeli popadniemy w depresję i spożyjemy mięso z kurczaka, nasz organizm wytworzy serotoninę, która poprawi nastrój, obniży stres i utuli nas do snu. Dzięki swojej armii protein, mięso z kuraka pomaga w łagodzeniu artretyzmu i osteoporozy, i walczy z zanikiem gęstości kości. Spożywanie piersi z kurczaka hamuje i kontroluje poziom homocysteiny, której nadmiar powoduje choroby sercowo-naczyniowe. Kurczak jest również bogaty w fosfor - niezbędny minerał dla zębów i kości, a także nerek, wątroby i funkcji ośrodkowego układu nerwowego. Mięso zawiera też spore dawki selenu – kluczowy minerał zaangażowany w przemianę materii. Pomaga w kwestii tarczycy, hormonów, metabolizmu i funkcji układu immunologicznego. Kurczak pomaga też utrzymać zdrowe naczynia krwionośne, wysoki poziom energii i metabolizm spalania kalorii, dzięki czemu można cieszyć się zdrową wagą i znakomitym poziomem aktywności. Posiada również przyzwoite ilości niacyny, która należy do jednej z najbardziej wyjątkowych witamin kompleksu-B. Walczy ona z rakiem i uszkodzeniami DNA. Kurczak posiada wysokie poziomy retinolu, alfa i beta-karotenu, likopenu (pochodne witaminy A), które są niezbędne do prawidłowego wzroku. Wątroba z kurczaka wykazuje duże ilości ryboflawiny, która regeneruje, odżywia i utrzymuje zdrową skórę.
Porcja: 85g Kalorie: 190 kcl
Błonnik pokarmowy0,053 g
z cukrów5,6 kcal
z białek95 kcal
z alkoholu0 kcal
Food folate2,1E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone3,8 μg
Tłuszcze wielonienasycone2,2 μg
Tłuszcz9,9 g
Tłuszcze nasycone2,7 μg
Tłuszcze trans0,07 g
trans monoenoic fat0,048 g
trans polyenoic fat0,026 g
Węglowodany1,6 g
Total Folate2,2E-05 μg
Sacharoza0,306 g
Skrobia0,649 g
Glukoza0,731 g
Maltoza0,083 g
Fruktoza0,327 g
Galaktoza0 g
Cukier0,11 g
Białko22 g
Tryptofan0,249 g
Treonina0,917 g
Izoleucyna1,1 g
Leucine1,6 g
Lysine1,8 g
Metionina0,586 g
Cystyna0,287 g
Fenyloalanina0,871 g
Tyrosine0,718 g
Walina1,1 g
Arginina1,4 g
Histydyna0,648 g
Alanina1,2 g
Kwas asparaginowy2 g
Kwas glutaminowy3,3 g
Glicyna1,3 g
Prolina1 g
Seryna0,785 g
Hydroksyprolina0,268 g
A0,000156 μg
B16,2E-05 mg
C0,000432 mg
B60,000284 mg
E0,0003 mg
Beta-Tocopherol7,4E-06 μg
Gamma-tocopherol0,000569 μg
Delta-tocopherol0,000162 μg
B30,0058 mg
B126,8E-07 μg
B20,000207 mg
B50,000904 μg
B91,2E-06 μg
K2E-06 μg
Retinol0,000156 μg
Beta Kryptoksantyna7,6E-08 μg
Likopen2E-07 μg
Luteina + Zeaksantyna6,4E-07 μg
A(IU)510 IU
Bete-karoten2,1E-07 μg
Alfa-karoten7,6E-08 μg
Omega-30,157 mg
Omega-61,9 mg
Fosfor0,151 mg
Magnez0,018 mg
Potas0,18 mg
Sód0,127 μg
Wapń0,014 mg
Żelazo0,0015 mg
Cynk0,0019 mg
Fluor1,3E-05 μg
Mangan3,2E-05 μg
Miedź7,8E-05 μg
Selen2,2E-05 μg
Cholesterol0,092 μg
Fitosterol0 μg
Objętość(ml)0 ml