ßßß Cookit - przepis na Ostra marynata do skrzydełek po meksykańsku

Ostra marynata do skrzydełek po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Ciąg dalszy marynowania. Tym razem będzie to pikantna marynata, której można użyć zarówno do całego kurczaka, jak i samych skrzydełek.
Trochę mam opór przed ich kupowaniem, bo zaraz widzę oczyma rozbuchanej wyobraźni ten cały uciśnięty w klatkowym chowie drób. Supermarketowe mięso wywołuje we mnie apokaliptyczne wizje. Też tak macie, czy staracie się o tym nie myśleć?
(Ja to potrafię zachęcić do swoich potraw :P) Wyobraźcie sobie zatem, że jakimś cudem dostaliście w swoje ręce 12 skrzydełek z sześciu szczęśliwych wiejskich kur, które prowadziły beztroski żywot na bogatym w dżdżownice podwórku. Jest piękna, słoneczna pogoda, tak jak dziś i macie ochotę na grilla… Jak te kończyny smacznie przygotować? Spróbujcie mojej marynaty
Składniki (na 12 skrzydełek):
2 łyżki miodu (u mnie z mniszka)
3-4 łyżki gruboziarnistej musztardy (użyłam kremskiej prosto z Czech)
2 łyżki oleju
2 łyżeczki tabasco
1/3 łyżeczki chili (w proszku)
sól
Uwaga! Robimy marynatę. To będzie bardzo trudne zadanie – musztardę wymieszaj z miodem, olejem, sosem tabasco i chili.
Skrzydełka, tak jak w poprzednim przepisie, umyj i osusz. Potem natrzyj je solą i przełóż do marynaty. Wytaplaj je dokładnie w zaprawie i trzymaj je w chłodzie przez kilka godzin.
Następnie upiecz w piekarniku, smaż na oleju albo grilluj, aż miejscami będą ciemnobrązowe za sprawą karmelizującego się miodu.
Inspirowałam się przepisem z Biblioteczki Poradnika Domowego „Mięso na różne sposoby”
Related Posts
Niedzielny rosół
Lane kluski do rosołu (podstawowe)
Kurczak z owocami
Prosta potrawka z indyka
Źródło:http://agatagotuje.pl/pikantna-marynata-do-skrzydelek-po-meksykansku