ßßß Cookit - przepis na FILETY Z KURCZAKA W SOSIE MIODOWO - MUSZTARDOWYM

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE MIODOWO - MUSZTARDOWYM

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam bardzo smaczną, łatwą w wykonaniu potrawę z kurczaka.
Połączenie musztardy z miodem i przyprawami daje ś wietny efekt smakowy. Marynata, którą w ten sposób uzyskujemy jest znakomita do różnych dań z kurczaka.
Filety z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym możemy podać jako drugie danie obiadowe z ziemniakami i surówką lub samodzielne danie gorące z pieczywem.
Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam pochodzi z Babeczki nr 12/2010.
Polecam ♥
Składniki :
4 pojedyncze filety z kurczaka
¾ szklanki płynnego miodu
¾ szklanki musztardy
¾szklanki oleju
½ - ¾ łyżki soli
1 duża pałka czosnku
1½ łyżeczki oregano
1½ łyżeczki bazylii
¼ - 1 łyżeczka chilli
Wykonanie :
Dokładnie umyte, okrojone z błon i chrząstek filety z kurczaka oprószamy solą i umieszczamy w naczyniu z pokrywką.
W drugim naczyniu mieszamy miód, musztardę i przyprawy. Jeżeli chcemy uzyskać potrawę mocno ostrą dodajemy 1 łyżeczkę chilli. Zwykle dodaję ¼ łyżeczki i uzyskuję lekko ostry smak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy i zalewamy mięso.
Odstawiamy pod szczelną pokrywką do lodówki, najlepiej na noc. Wyjmujemy z lodówki, a gdy osiągnie temperaturę pokojową przekładamy do naczynia żaroodpornego lub rondla do pieczenia. Jeżeli zależy nam na czasie pomijamy marynowanie. Wówczas filety umieszczamy bezpo ś rednio w naczyniu żaroodpornym (rondlu), zalewamy sosem i lekko unosimy każdy filet, aby zalewa mogła wypełnić również dno naczynia.
Jednakże dzięki dłuższemu marynowaniu uzyskujemy bardziej kruche i przeniknięte aromatem zalewy mięso.
Pieczemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godziny w temperaturze 190ºC).
Jeżeli lubimy lekko przyrumienione pieczemy odkryte, jeszcze przez krótki czas - do zarumienienia.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2015/09/FILETY-Z-KURCZAKA-W-SOSIE-MIODOWO-MUSZTARDOWYM.html