Wykonanie
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam bardzo smaczną, łatwą w wykonaniu potrawę z
kurczaka.Połączenie
musztardy z
miodem i
przyprawami daje ś wietny efekt smakowy. Marynata, którą w ten sposób uzyskujemy jest znakomita do różnych dań z
kurczaka.
Filety z kurczaka w sosie
miodowo-
musztardowym możemy podać jako drugie danie obiadowe z
ziemniakami i surówką lub samodzielne danie gorące z
pieczywem.Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam pochodzi z Babeczki nr 12/2010.Polecam ♥
Składniki :4 pojedyncze
filety z kurczaka¾ szklanki płynnego
miodu¾ szklanki
musztardy¾szklanki
oleju½ - ¾ łyżki
soli1 duża pałka
czosnku1½ łyżeczki
oregano1½ łyżeczki
bazylii¼ - 1 łyżeczka
chilliWykonanie :Dokładnie umyte, okrojone z błon i chrząstek
filety z kurczaka oprószamy
solą i umieszczamy w naczyniu z pokrywką.W drugim naczyniu mieszamy
miód,
musztardę i
przyprawy. Jeżeli chcemy uzyskać potrawę mocno ostrą dodajemy 1 łyżeczkę
chilli. Zwykle dodaję ¼ łyżeczki i uzyskuję lekko ostry smak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, dokładnie mieszamy i zalewamy
mięso.Odstawiamy pod szczelną pokrywką do lodówki, najlepiej na noc. Wyjmujemy z lodówki, a gdy osiągnie temperaturę pokojową przekładamy do naczynia żaroodpornego lub rondla do pieczenia. Jeżeli zależy nam na czasie pomijamy marynowanie. Wówczas filety umieszczamy
bezpo ś rednio w naczyniu żaroodpornym (rondlu), zalewamy sosem i lekko unosimy każdy filet, aby zalewa mogła wypełnić również dno naczynia.Jednakże dzięki dłuższemu marynowaniu uzyskujemy bardziej kruche i przeniknięte aromatem zalewy
mięso.Pieczemy pod przykryciem, aż
mięso będzie miękkie (ok. 1 godziny w temperaturze 190ºC).Jeżeli lubimy lekko przyrumienione pieczemy odkryte, jeszcze przez krótki czas - do zarumienienia.
Polecam również :