ßßß
Pierś z kurczaka stanowi doskonałe źródło substancji odżywczych. Odznacza się niewielką ilością tłuszczu, wysoką zawartością białka i składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, aminokwasy, potas, selen, niacyna. Wszystkie składniki są kluczowe dla budowania i utrzymania zdrowego organizmu.
Gotowanie we wrzątku
Zalać kawałki kurczaka wodą i dusić na wolnym ogniu dopóki mięso nie stanie się soczyste i miękkie.
Pieczenie w piekarniku
Piersi z kością podkreślą smak kurczaka i zapewnią bardziej soczyste mięso. Dla zwiększenia smaku warto zamarynować piersi. Decydując się na łagodniejszy smak, wystarczy natrzeć mięso oliwą z oliwek extra-virgin. Tak przygotowane piersi są doskonałym składnikiem do sałatek i zapiekanek.
Ustawić temperaturę piekarnika na 180 st. C. Rozłożyć na blasze piersi z kurczaka i wstawić do piekarnika. Piersi z kością należy piec 35-45 minut, a piersi bez kości ok. 20-30 minut. Aby sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio upieczone, użyć termometru do mięsa, powinien wskazać temperaturę 70 st. C. Można też lekko naciąć mięso i sprawdzić soki. Czysty sok oznacza, że mięso jest już gotowe do spożycia. Po wyjęciu z piekarnika, piersi powinny odleżeć kilka minut.
Grillowanie
Metoda podobna do pieczenia w piekarniku, ale wymaga marynowanego mięsa. Po odpowiednim przyprawieniu piersi, rozgrzać grill do maksymalnej temperatury (ok. 220 st. C) na 10 minut. Umieścić piersi z kurczaka na grillu i obniżyć temperaturę do 180 st. C. Każdą stronę piersi z kością grillować przez 8-9 minut, pozbawione kości i skóry, przez 7 minut. Zdjąć z grilla gotowe mięso i odczekać kilka minut przed spożyciem.
Marynowanie
Marynata pozwala na uwydatnienie smaku piersi z kurczaka, a do tego jest bardzo tania w przygotowaniu. Marynowanie kurczaka w lodówce trwa ok. 4-8 godzin.
Niedogotowane lub niedopieczone mięso z kurczaka ma to do siebie, że wykazuje znacznie większe ryzyko chorób, niż inne rodzaje mięs. Należy zaopatrzyć się w nóż i deskę do krojenia ze sztucznego tworzywa. Po każdym krojeniu mięsa z kurczaka, wszystkie przybory kuchenne od razu wrzucić do zlewu. Częste i dokładne mycie rąk jest tak samo ważne, jak dezynfekowanie kuchennego blatu, na którym znalazły się resztki soku z surowego mięsa. Chcąc podlać marynowane piersi w trakcie pieczenia, najlepiej użyć marynaty, w której nie było zanurzane surowe mięso. Tym sposobem nie wystąpi zagrożenie zatrucia salmonellą.
Porcja: 212g Kalorie: 359 kcl
Błonnik pokarmowy0,094 g
z cukrów14 kcal
z białek240 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,00012508 g
Objętość358 g/m3
Food folate7,1E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone4,5 μg
Tłuszcze wielonienasycone2,6 μg
Tłuszcz12 g
Tłuszcze nasycone3,2 μg
Węglowodany3,7 g
Total Folate9,6E-06 μg
Cukier0,079 g
Białko57 g
Tryptofan0,648 g
Treonina2,4 g
Izoleucyna2,9 g
Leucine4,2 g
Lysine4,7 g
Metionina1,5 g
Cystyna0,743 g
Fenyloalanina2,2 g
Tyrosine1,9 g
Walina2,8 g
Arginina3,5 g
Histydyna1,7 g
Alanina3,2 g
Kwas asparaginowy5 g
Kwas glutaminowy8,5 g
Glicyna3,2 g
Prolina2,6 g
Seryna2 g
A2,5E-05 μg
B10,000124 mg
C0 mg
B60,00087 mg
E0,000903 mg
B30,021 mg
B125,3E-07 μg
B20,000217 mg
B50,0015 μg
B92,6E-06 μg
K1,5E-06 μg
Retinol2,5E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)83 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,183 mg
Omega-62,2 mg
Fosfor0,41 mg
Magnez0,055 mg
Potas0,467 mg
Sód0,665 μg
Wapń0,028 mg
Żelazo0,0019 mg
Cynk0,0019 mg
Mangan5,9E-05 μg
Miedź0,000146 μg
Selen4,4E-05 μg
Cholesterol0,155 μg
Fitosterol0 μg
Objętość(ml)0 ml