Wykonanie
Inspirację do przygotowywania nowych posiłków można czerpać zewsząd! Przepis na tę potrawkę poznałam dzięki powieści Barbary O’Neal „Sposób na happy end”. Nieco go przerobiłam, ponieważ oryginalnie był on z wykorzystaniem półtorakilogramowego
kurczaka. Ten gatunek sporadycznie pojawia się na naszym
stole, ponieważ sposób w jaki odbywa się przemysłowy chów
kurczaków, to dla nas przegięcie pały, a ten hodowany humanitarnie jest z kolei irracjonalnie
drogi, jeśli kupuje się u pośredników zamiast bezpośrednio u rolnika (ale trzeba przyznać, że są to dobrze wydane pieniądze).Parę miesięcy temu przeczytałam krótki wywiad z jakimś profesorem z którejś z naszych akademii rolniczych. Zapytany o zdrowy
drób wspomniał o indykach. Stwierdził, że jest to ptak duży z definicji i stosunkowo dobrze rosnący, więc nie „zmusza” on hodowców do faszerowania go przyspieszaczami wzrostu, otrzymuje jedynie szczepionki (nawet ten ekologiczny). Niestety nie pamiętam, jak się nazywał ten profesor, ani w jakiej pierwotnie to było gazecie (nadziałam się na przedruk w „Angorze”), więc musicie wierzyć mi na słowoWracając do potrawki – zauroczyły mnie w niej puszyste knedelki, które zrobiłam w zdrowszym wydaniu, z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej. Ciasto do nich przygotowuje się prawie jak na kruche
ciasteczka, ale gotuje się je w potrawce, dzięki
czemu nasiąkają
wywarem i aromatem przypraw. Takie danie można też wykonać w wersji nieco szybszej i zagospodarować w ten sposób
mięso z drobiowego rosołu. Szybszy sposób jest moim zdaniem zdrowszy, bo nie rozgotowuje się warzyw „na śmierć”. Podaję obie metody w przepisie. Na koniec jeszcze dodam, że potrawka najlepiej udaje się w szerokim garnku, gęsiarce lub na głębokiej, dużej patelni z pokrywką (im większa powierzchnia, tym lepiej dla knedelków).
Składniki (4-6 porcji):4 skrzydła indycze1 duża
cebula4
łodygi selera naciowego3 spore
marchewkiprzyprawy: 1
liść laurowy, 1 łyżeczka
tymianku, 1 łyżeczka
szałwii, 1 łyżeczka
soli,
czarny pieprz do smaku2 łyżki dobrego
oleju rzepakowego albo
oliwyWersja „oryginalna”: Skrzydła umyj i oczyść.
Marchewkę obierz i pokrój w kostkę,
seler naciowy pozbaw łyka i pokrój na plasterki,
cebulę posiekaj. Do sporego, jak najszerszego garnka wlej
olej lub
oliwę . Na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywa i duś przez 5 minut, co pozwoli wydobyć ich smak. Następnie dodaj skrzydła,
sól i
listek laurowy, zalej taką ilością
wody, aby wszystkie składniki były przykryte. Gotuj przez dwie godziny.Kiedy
mięso będzie już miękkie, a
wywar esencjonalny, wyłów skrzydełka, ostudź je i obierz z
mięsa (skórę wyrzucam, bo nie lubię, ale można ją dodać do potrawki). Wrzuć z powrotem do garnka, dodaj resztę przypraw (
szałwię i
tymianek,
pieprzu wg uznania) i ustaw na minimalnym płomieniu. Weź się za knedelki.Wersja „szybsza” : Dzień wcześniej na skrzydełkach z dodatkiem
włoszczyzny ugotuj rosół (około 2,5 litra). Obierz
mięso z kości i odlej 1-1,5 litra rosołu, a resztę zjedz lub wykorzystaj do innej zupy
Marchewkę obierz i pokrój w kostkę,
seler naciowy pozbaw łyka i pokrój na plasterki,
cebulę posiekaj. Do sporego, jak najszerszego garnka wlej
olej lub
oliwę . Na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywa i duś przez 5 minut, co pozwoli wydobyć ich smak. Następnie dodaj obrane
mięso i zalej rosołem, dodaj
przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. W międzyczasie przygotuj knedelki.Knedelki:250 ml
maślanki180 g
mąki pszennej (t650)160 g
mąki pszennej razowej1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki zimnego
masła1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruDo miski przesiej obie
mąki z
sodą, wsyp
cukier i
sól. Dodaj
masłem i rozrób palcami z
mąką. Wlej
maślankę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolej trochę
maślanki lub dodaj więcej
mąki.Stolnicę lekko oprósz
mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2 centymetrów i pokrój w romby, kwadraty lub inne kształty (możesz nawet powycinać foremką, jeśli masz taką fantazję).Delikatnie ułóż knedelki pojedynczą warstwą na powierzchni potrawki i przykryj pokrywką. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Nie mieszaj, bo nie urosną! Gotowe kluski powinny być puszyste i w środku mają przypominać bułeczki.
Related PostsPszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemZielone naleśniki
Piersi z kurczaka z risottem wg Julii
ChildRoladki
z piersi kurczaka z
cukinią i
marchewkąZupa ogórkowa z
kaszą manną