ßßß Cookit - przepis na Potrawka z indyka z pełnoziarnistymi knedelkami

Potrawka z indyka z pełnoziarnistymi knedelkami

nazwa

Wykonanie

Inspirację do przygotowywania nowych posiłków można czerpać zewsząd! Przepis na tę potrawkę poznałam dzięki powieści Barbary O’Neal „Sposób na happy end”. Nieco go przerobiłam, ponieważ oryginalnie był on z wykorzystaniem półtorakilogramowego kurczaka. Ten gatunek sporadycznie pojawia się na naszym stole, ponieważ sposób w jaki odbywa się przemysłowy chów kurczaków, to dla nas przegięcie pały, a ten hodowany humanitarnie jest z kolei irracjonalnie drogi, jeśli kupuje się u pośredników zamiast bezpośrednio u rolnika (ale trzeba przyznać, że są to dobrze wydane pieniądze).
Parę miesięcy temu przeczytałam krótki wywiad z jakimś profesorem z którejś z naszych akademii rolniczych. Zapytany o zdrowy drób wspomniał o indykach. Stwierdził, że jest to ptak duży z definicji i stosunkowo dobrze rosnący, więc nie „zmusza” on hodowców do faszerowania go przyspieszaczami wzrostu, otrzymuje jedynie szczepionki (nawet ten ekologiczny). Niestety nie pamiętam, jak się nazywał ten profesor, ani w jakiej pierwotnie to było gazecie (nadziałam się na przedruk w „Angorze”), więc musicie wierzyć mi na słowo
Wracając do potrawki – zauroczyły mnie w niej puszyste knedelki, które zrobiłam w zdrowszym wydaniu, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Ciasto do nich przygotowuje się prawie jak na kruche ciasteczka, ale gotuje się je w potrawce, dzięki czemu nasiąkają wywarem i aromatem przypraw. Takie danie można też wykonać w wersji nieco szybszej i zagospodarować w ten sposób mięso z drobiowego rosołu. Szybszy sposób jest moim zdaniem zdrowszy, bo nie rozgotowuje się warzyw „na śmierć”. Podaję obie metody w przepisie. Na koniec jeszcze dodam, że potrawka najlepiej udaje się w szerokim garnku, gęsiarce lub na głębokiej, dużej patelni z pokrywką (im większa powierzchnia, tym lepiej dla knedelków).
Składniki (4-6 porcji):
4 skrzydła indycze
1 duża cebula
4 łodygi selera naciowego
3 spore marchewki
przyprawy: 1 liść laurowy, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka szałwii, 1 łyżeczka soli, czarny pieprz do smaku
2 łyżki dobrego oleju rzepakowego albo oliwy
Wersja „oryginalna”: Skrzydła umyj i oczyść. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, seler naciowy pozbaw łyka i pokrój na plasterki, cebulę posiekaj. Do sporego, jak najszerszego garnka wlej olej lub oliwę . Na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywa i duś przez 5 minut, co pozwoli wydobyć ich smak. Następnie dodaj skrzydła, sól i listek laurowy, zalej taką ilością wody, aby wszystkie składniki były przykryte. Gotuj przez dwie godziny.
Kiedy mięso będzie już miękkie, a wywar esencjonalny, wyłów skrzydełka, ostudź je i obierz z mięsa (skórę wyrzucam, bo nie lubię, ale można ją dodać do potrawki). Wrzuć z powrotem do garnka, dodaj resztę przypraw (szałwię i tymianek, pieprzu wg uznania) i ustaw na minimalnym płomieniu. Weź się za knedelki.
Wersja „szybsza” : Dzień wcześniej na skrzydełkach z dodatkiem włoszczyzny ugotuj rosół (około 2,5 litra). Obierz mięso z kości i odlej 1-1,5 litra rosołu, a resztę zjedz lub wykorzystaj do innej zupy
Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, seler naciowy pozbaw łyka i pokrój na plasterki, cebulę posiekaj. Do sporego, jak najszerszego garnka wlej olej lub oliwę . Na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywa i duś przez 5 minut, co pozwoli wydobyć ich smak. Następnie dodaj obrane mięso i zalej rosołem, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. W międzyczasie przygotuj knedelki.
Knedelki:
250 ml maślanki
180 g mąki pszennej (t650)
160 g mąki pszennej razowej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Do miski przesiej obie mąki z sodą, wsyp cukier i sól. Dodaj masłem i rozrób palcami z mąką. Wlej maślankę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolej trochę maślanki lub dodaj więcej mąki.
Stolnicę lekko oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2 centymetrów i pokrój w romby, kwadraty lub inne kształty (możesz nawet powycinać foremką, jeśli masz taką fantazję).
Delikatnie ułóż knedelki pojedynczą warstwą na powierzchni potrawki i przykryj pokrywką. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Nie mieszaj, bo nie urosną! Gotowe kluski powinny być puszyste i w środku mają przypominać bułeczki.
Related Posts
Pszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiem
Zielone naleśniki
Piersi z kurczaka z risottem wg Julii Child
Roladki z piersi kurczaka z cukinią i marchewką
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Źródło:http://agatagotuje.pl/potrawka-z-indyka-z-pelnoziarnistymi-knedelkami