ßßß
Roślina z rodziny jasnotowatych, silnie pachnąca i miododajna, o kosmatych i filcowatych liściach i jasnofioletowych kwiatach. Kwiaty zebrane są w dekoracyjne kłosy. Pochodzi z południa Europy, a uprawiana jest jako roślina lecznicza i przyprawa kuchenna. Środowiskiem naturalnym szałwii są wapienne zbocza położone nad Morzem Śródziemnym. Hoduje się ją w całej Europie oraz Ameryce Północnej.
Nazwa rośliny pochodzi od łacińskiego słowa salvus, oznaczającego zdrowie. Już w starożytności ceniono jej niezwykłe właściwości lecznicze. Uważano ją nawet za roślinę zapewniającą człowiekowi nieśmiertelność. Zbiory szałwii w Starożytnym Rzymie wiązały się z odprawieniem specjalnego rytuału. Do ścięcia rośliny przystępował bosy młodzieniec w białej tunice, który wcześniej złożył ofiarę z chleba i wina. Szałwię mógł ściąć jedynie srebrnym nożem. Starożytni traktowali szałwię jako środek poprawiający pamięć i odświeżający. W XII wieku szałwią leczono epidemię czerwonki. Do XVII wieku w Europie wierzono, że spożywanie liści szałwii z wypisanymi na nich zaklęciami chroni przed chorobami i złymi mocami. Szałwia jedzona w maju przynosiła długowieczność. Jeśli hodowana w ogrodzie uschnie – nieszczęście gwarantowane. Szałwia pojawia się w podaniach i legendach. Jedna z nich mówi o ucieczce Świętej Rodziny do Egiptu. Podczas niej Maryja z Józefem zatrzymali się na odpoczynek w miejscu, gdzie rosła szałwia. Roślina kwiatami utorowała parze drogę, a w zamian za to otrzymała dar przynoszenia ludziom ulgi w cierpieniu. Szałwię w epoce renesansu zachwalał poeta Mikołaj Rej, który w swoim ogródku hodował szałwię m. in. na potrawę ze świeżych listków zasmażanych w cieście (tzw. myszki z szałwii). Ze staropolszczyzny pochodzi też przysłowie: „Śmierć tego nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie”.
Zarówno świeże, jak i suszone liście szałwii wykorzystywane są w kuchni jako przyprawa. Charakteryzuje się ona silnym, korzennym aromatem oraz gorzkim smakiem. Suszona szałwia jest bardziej aromatyczna od świeżej. Komponuje się doskonale z innymi ziołami: hyzopem, bazylią, miętą, natką pietruszki, oregano i majerankiem. Stosuje się ją do tłustych mięs, jako dodatek do pasztetów, do pieczeni, do drobiu (gęsi, kaczki, indyka). Sprawdza się także do tłustych ryb, w szczególności do węgorza. Włosi stosują szałwię suszoną do dania z cielęciny – Saltimbocca. Szałwia świetnie komponuje się z wątróbką, pancettą i kiełbasą. Może być dodatkiem do focacii i do pizzy. Smakuje w sosie do makaronu i z pieczonymi ziemniakami. Trudno wyobrazić sobie polską potrawę – flaki bez dodatku szałwii. Dodaje się ją również do mielonek, klopsów, farszów. Suszona szałwia ceniona jest w kuchni włoskiej, bałkańskiej i francuskiej.
Z szałwii pozyskuje się liście i ziele. Części te zawierają olejek eteryczny zawierający liczne terpeny: tujon, cyneol, kamforę, borneol oraz pinen. Szałwia zawiera również garbniki katechinowe, triterpeny oraz witaminę B i kwas nikotynowy. Ma działanie przeciwzapalne. Likwiduje schorzenia skóry: wypryski, otarcia, skaleczenia, czyraki. i błon śluzowych, np. jamy ustnej, dziąseł, gardła, sromu. Chroni układ trawienny, ułatwia trawienie, działa wiatropędnie. Nalewkę z szałwii warto stosować przy nadmiernej potliwości oraz u ciężarnych przy nadmiernej laktacji. Wyciągiem wodnym z szałwii można płukać włosy, dzięki czemu staną się one błyszczące. Przetwory z szałwii leczą nudności, wymioty, bóle brzucha i biegunki.
Porcja: 700g Kalorie: 2,2 kcl
Błonnik pokarmowy0,282 g
z cukrów1,3 kcal
z białek0,18 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość9,8E-05 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate1,9E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,013 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,012 μg
Tłuszcz0,089 g
Tłuszcze nasycone0,049 μg
Węglowodany0,425 g
Total Folate1,9E-06 μg
Cukier0,012 g
Białko0,074 g
A2,1E-06 μg
B15,3E-06 mg
C0,000227 mg
B61,9E-05 mg
E5,2E-05 mg
B34E-05 mg
B120 μg
B22,4E-06 mg
B90 μg
K1,2E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna7,6E-07 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna1,3E-05 μg
A(IU)41 IU
Bete-karoten2,4E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0086 mg
Omega-60,0037 mg
Fosfor0,000637 mg
Magnez0,003 mg
Potas0,0075 mg
Sód7,7E-05 μg
Wapń0,012 mg
Żelazo0,000197 mg
Cynk3,3E-05 mg
Mangan2,2E-05 μg
Miedź5,3E-06 μg
Selen2,6E-08 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0017 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %