ßßß
Majeranek jest rośliną roczną bądź dwuletnią, która zalicza się do rodziny wargowych. Dorosły osobnik osiąga około 40 centymetrów wysokości. Majeranek kwitnie bardzo skromnie, jego kwiatki są bardzo małe i koloru białego. Roślinę pokrywają małe włoski, przez co charakteryzuje się ona szarozieloną barwą. Zwykle majeranek siany jest w okresie od kwietnia do maja. Gdy rośliny zaczynają kwitnąć, wtedy następują żniwa.
Majeranek swoje pochodzenie zawdzięcza Indiom. Stamtąd dzięki Arabom, przyprawa przywędrowała do krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Do Środkowozachodniej Europy majeranek trafił dopiero w XVI wieku. Tu również w Niemczech odkryto i opracowano pierwsze istotne właściwości lecznicze. Roślinę zalecano w przypadku leczenia kataru, a także kamicy nerkowej. Natomiast Starożytni Grecy uważali majeranek za afrodyzjak. Przyprawa była stosowana także do produkowania piwa, jeszcze zanim do tego celu używano chmiel.
Majeranek szybko zyskał popularność nie tylko z powodu właściwości leczniczych, ale także w wyniku zadowalających walorów smakowych. Obecnie uprawiany jest w wielu zakątkach na Ziemi, gdyż wystarczy zasiać go w domowej doniczce. W Polsce majeranek najbardziej popularny jest w województwie dolnośląskim, łódzkim, wielkopolskim oraz małopolskim.
Majeranek preferowany jest nie tylko w naszej kuchni. Jego walory smakowe są doceniane w kuchni włoskiej, greckiej i francuskiej. Zarówno listki jak i łodygi dodaje się do zup i potraw opartych na bazie gotowanej fasoli lub grochu. W polskiej kuchni majeranek dominuje w przypadku tłustych dań, szczególnie pieczeni, drobiu, dań ziemniaczanych, a nawet dziczyzny. Majerankiem doprawia się smalec, wędliny czy też pasztety i farsze do mięs, na przykład do kurczaka lub gęsiny. Przyprawa wydziela wonny zapach w zupach takich jak grochówka, biały barszcz czy żurek. Rośliną doprawia się różnego rodzaju sosy, przeznaczone szczególnie do mięs lub ziemniaków. Majerankiem można także bardzo dobrze doprawić wszelkiego rodzaju owoce morza, doskonale krystalizując i podsycając ich smak. Przyprawa wchodzi w skład ziół prowansalskich. Dodaje się go dopiero pod koniec gotowania.
Majeranek jest bardzo popularnym ziołem w medycynie naturalnej. Przede wszystkim ułatwia trawienie, a dodatkowo stosuje się go w przypadku skurczów żołądka i jelit. Już od dawna stosowano majeranek w przypadkach pobudzenia nerwowego, ponieważ roślina ma działanie uspakajające. Kolejną zbawienną właściwością majeranku jest ułatwianie wykrztuszania. Zaleca się picie majeranku przy męczącym i mokrym kaszlu. Dowiedziono również, że majeranek może działać przeciwbólowo, zwłaszcza w przypadku dolegliwości związanych z migreną bądź bólami menstruacyjnymi. Osoby mające problemy z woreczkiem żółciowym powinny wspomagająco pić herbatki ziołowe z dodatkiem majeranku. W aptekach dostępne są maści majerankowe, którymi powinno się smarować miejsce pod nosem, dzięki czemu zanikają dolegliwości związane z niedrożnością dróg oddechowych. Gdy ktoś stosuje dietę, w której trzeba ograniczyć sól, majeranek świetnie zastępuje ten składnik.
Porcja: 0,6g Kalorie: 1,6 kcl
Błonnik pokarmowy0,242 g
z cukrów1,1 kcal
z białek0,19 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość7,2E-08 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate1,6E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0056 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,026 μg
Tłuszcz0,042 g
Tłuszcze nasycone0,0032 μg
Węglowodany0,363 g
Total Folate1,6E-06 μg
Cukier0,025 g
Białko0,076 g
A2,4E-06 μg
B11,7E-06 mg
C0,000308 mg
B67,1E-06 mg
E1E-05 mg
B32,5E-05 mg
B120 μg
B21,9E-06 mg
B90 μg
K3,7E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna4,2E-07 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna1,1E-05 μg
A(IU)48 IU
Bete-karoten2,9E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,019 mg
Omega-60,0071 mg
Fosfor0,0018 mg
Magnez0,0021 mg
Potas0,0091 mg
Sód0,000462 μg
Wapń0,012 mg
Żelazo0,000496 mg
Cynk2,2E-05 mg
Mangan3,3E-05 μg
Miedź6,8E-06 μg
Selen2,7E-08 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,00036 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %