ßßß
Składniki :1 kg mączystych ziemniaków (waga po obraniu)2 spore cebule (200 g)1 łyżka masła klarowanego3 duże jajka100 g kaszy manny150 g śmietany kremówki3 surowe białe kiełbasyprzyprawy: 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 2 łyżeczki majerankutłuszcz i manna/bułka tarta do posmarowania i obsypania formyZiemniaki zetrzyj na drobnej tarce (nie należy odsączać!).Cebule posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym, następnie dodaj do utartych ziemniaków. Wbij do masy jajka, wlej kremówkę i wsyp kaszę mannę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszaj.Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i oprósz manną (albo bułką tartą). Wlej 2/3 masy ziemniaczanej, ułóż na niej pętka kiełbasy i przykryj pozostałą masą.Piecz przez pół godziny w 200°C, potem przez godzinę w 180°C. Jeśli babka nadmiernie się rumieni, to przykryj ją folią aluminiową.Wyjmij z formy po lekkim przestudzeniu.
Related PostsŻurek wielkanocnyŻurek na żytnim zakwasie chlebowymMakowo-migdałowa biała babka wielkanocnaGrochówka na białej kiełbasieZiemniaczane babeczki gajowego