Wykonanie
Opublikowano 5 marca 2014, autor:
MartaZabrakło pomysłu na obiad? Mam coś co każdy zna i lubi Sprawdzony przepis na chrupiące, złociste placki ziemniaczane.

składniki:1 kg obranych
ziemniaków1 duża
cebula5 łyżek
mąki1
jajkosólpieprzsuszony
majeranek (tyle ile lubimy)
Ziemniaki trzemy na tarce o dużych oczkach i odciskamy.
Cebulę drobno siekamy. Łączymy
ziemniaki z
cebulą, dodajemy
mąkę,
jajko,
majeranek, odrobinę
soli i
pieprzu. Mieszamy.Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.Podajemy z tym z czym chcemy. Jedni lubią wersję na słodko, inni na wytrawnie. U mnie były z sosem warzywno-mięsnym oraz ze
śmietaną i
szczypiorkiem.


Sprawdź te przepisy :Placuszki
marchewkowe.Zapiekanka warzywna z pęczakiemKapuśniak na żeberkach.Naleśniki zapiekane z farszem
mięsno-warzywnym.