ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna babka ziemniaczana

Tradycyjna babka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Dziś będzie bez wielkich opowieści... Babka ziemniaczana jest tradycyjnym daniem, ale nie pamiętam skąd. Gdzieś ze wschodu - tak mi się wydaje. A u mnie w domu jest też tradycyjnie. Zawsze wydawała mi się skomplikowana. A tu się po latach okazało, ze mama jej tak często nie robiła, bo uznawała to za zbyt mało wyrafinowane i pożywne danie... Samą babkę polecam jeść z jakimś dodatkiem. Sos pomidorowy, pieczarkowy lub po prostu z jogurtem. Polecam - upieczcie ją sobie chociaż raz.
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 duża cebula lub 2 małe
2 jajka
4-6 łyżek mąki
sól (1-2 łyżeczki), pieprz, majeranek (1-2 łyżki)
Wykonanie :
Ziemniaki obrać i szybko zetrzeć razem z cebulą na tarce do ziemniaków. (Oczywiście polecam roboty kuchenne, by wręczały nas w tym niewdzięcznym zadaniu. Podobno należy zacząć od stacia cebuli - wtedy ziemniaki tak bardzo nie ciemnieją. Przyznaję, że też tak robię, nie sprawdzam co będzie, jak cebulę utrę na koniec).
Do masy dodać jajka, mąkę i przyprawy. Przełożyć do brytfanki. Piec w 180st ok 45 min do 60 min. (Trzeba niestety patrzeć czy już jest upieczona - bo różnie to bywa - zależy od wodnistości ziemniaków).
Klasycznie powinno się od masy ziemniaczanej odcedzić wodę, a następnie odcedzoną wodę odstawić i - jak skrobia opadnie na dno naczynia - wodę wylać a skrobię dodać do masy ziemniaczanej.
Jeśli tego nie zrobimy, musimy do masy dodawać więcej mąki - co oczywiście lekko zmienia walory smakowe potrawy.
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2014/04/tradycyjna-babka-ziemniaczana.html