Wykonanie
Dziś będzie bez wielkich opowieści... Babka ziemniaczana jest tradycyjnym daniem, ale nie pamiętam skąd. Gdzieś ze wschodu - tak mi się wydaje. A u mnie w domu jest też tradycyjnie. Zawsze wydawała mi się skomplikowana. A tu się po latach okazało, ze mama jej tak często nie robiła, bo uznawała to za zbyt mało wyrafinowane i pożywne danie... Samą babkę polecam jeść z jakimś dodatkiem.
Sos pomidorowy,
pieczarkowy lub po prostu z
jogurtem. Polecam - upieczcie ją sobie chociaż raz.
Składniki:2 kg
ziemniaków1 duża
cebula lub 2 małe2
jajka4-6 łyżek
mąkisól (1-2 łyżeczki),
pieprz,
majeranek (1-2 łyżki)Wykonanie :
Ziemniaki obrać i szybko zetrzeć razem z
cebulą na tarce do
ziemniaków. (Oczywiście polecam roboty kuchenne, by wręczały nas w tym niewdzięcznym zadaniu. Podobno należy zacząć od stacia
cebuli - wtedy
ziemniaki tak bardzo nie ciemnieją. Przyznaję, że też tak robię, nie sprawdzam co będzie, jak
cebulę utrę na koniec).Do masy dodać
jajka,
mąkę i
przyprawy. Przełożyć do brytfanki. Piec w 180st ok 45 min do 60 min. (Trzeba niestety patrzeć czy już jest upieczona - bo różnie to bywa - zależy od wodnistości
ziemniaków).Klasycznie powinno się od masy ziemniaczanej odcedzić
wodę, a następnie odcedzoną
wodę odstawić i - jak
skrobia opadnie na dno naczynia -
wodę wylać a
skrobię dodać do masy ziemniaczanej.Jeśli tego nie zrobimy, musimy do masy dodawać więcej
mąki - co oczywiście lekko zmienia walory smakowe potrawy.
Wydrukuj przepis