Tarta

nazwa

Tarta

Tarta jest dumą i chlubą kuchni francuskiej, gdzie jest przyrządzana na wiele różnych sposobów. Ten przepyszny rodzaj wypieków składa się z nadzienia, które może być przygotowywane na słodko lub na słono. Farsz oplata kruche ciasto francuskie lub ciasto drożdżowe, którym wyściela się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tarty.

Historia

Przyjmuje się, że tarta narodziła się dzięki średniowiecznej tradycji pieczenia ciasta. Wzbogacone chrupką skorupką, tarty pojawiły się jako pierwsze w Europie. Ich powstanie datuje się na połowę XVI wieku, około 200 lat po wynalezieniu tradycyjnych rodzajów ciast. W przeciwieństwie do zwyczajnych ciast, tarty były wysoce cenione w dawnej kuchni. Dzięki temu były niezwykle popularne wśród szlacheckich rodów. Wypiekano je nie tylko ze względu na smak, ale głównie na ich atrakcyjną prezencję. Uważano je za coś w rodzaju artystycznego dzieła sztuki. Tarty przyrządzano na słodko i na ostro, albo w postaci mieszanej. Z czasem, kulinarne trendy skierowały się w kierunku słodkich wypieków, tworząc klasyczne odmiany tarty (pomarańczowa i cytrynowa). Jednak tarty przyrządzane na ostro, jak chociażby zapiekanki, wciąż cieszą się nie słabnącą popularnością. Jedną z najsłynniejszych pikantnych tart jest quiche z nadzieniem wzbogaconym masą jajeczną.

Różnice pomiędzy tartą a ciastem

Nie należy mylić tarty z tradycyjnym ciastem. Pomimo, że obydwa wypieki są ze sobą mocno związane pod względem smaku i wyglądu, nie zaliczają się do tego samego rodzaju. Różnica pomiędzy tartą i ciastem tkwi przede wszystki w skorupce. Skorupka tarty jest bogatsza i bardziej krucha. Składniki obejmują mąkę, masło i zimną wodę. Czasami występują też dodatki w postaci cukru i jajka. Tarty piecze się w dwustronnej patelni lub okrągłej formie, aby ciasto zachowało swoją idealną chrupkość.

Przechowywanie

Tarty owocowe można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 24 godziny. Należy przykryć je folią, aby ciasto nie stało się czerstwe. Umieszczając tartę w lodówce, należy najpierw całkowicie ostudzić ciasto. Dopiero potem przykryć je folią. Tym sposobem tarta wytrzyma około tygodnia.

Tarty z kremem powinny być podawane zaraz po ostudzeniu. Można je również przykryć plastikową folią i włożyć do lodówki na okres nie dłuższy niż dwa dni. Nie zamrażać.
Tarty z nadzieniem serowym, niezależnie od tego czy są surowe czy upieczone, powinny być przechowywane w lodówce. Niska temperatura nie wpłynie na smak i konsystencję tarty. Co więcej, może je nawet polepszyć.

Wartości odżywcze

Tarty na słodko stanowią prawdziwą bombę węglowodanów i cukru. W kwestii dbania o zdrowie, warto spożywać takie przysmaki z umiarem. Można też zdecydować się na przyrządzanie tart, które będą przyjaźnie nastawione do wymogów diety. Są to tarty dietetyczne, które często posiadają ograniczoną zawartość powyższych składników. Najlepiej wykorzystywać jedynie świeże owoce o imponujących właściwościach, jak borówki, maliny, śliwki i jabłka. Poza tym, istnieją również dietetyczne tarty, które przygotowuje się bez mąki i cukru, ale za to z udziałem płatków owsianych.

Przyrządzając tarty na słono, warto wykorzystać łososia, mięso z kurczaka lub szynkę z indyka. W połączeniu ze szpinakiem, brokułami, brukselką czy innymi warzywami; powstanie zdrowe i pożywne danie obiadowe.

Wartości odżywcze

Tłuszcze0.019   g

Węglowodany0.776   g

Białko0.097   g

Objętość(ml)0   ml

Procent masy0   %