ßßß
Szpinak jest rośliną zaliczaną do warzyw liściowych. Roślina jednoroczna charakteryzuje się rozgałęzioną łodygą, która osiąga wysokość nawet do 50 centymetrów. Korzeń szpinaku ma kształt palowy i sięga nawet do prawie dwóch metrów (dokładnie 1,80 m} w głąb ziemi. Główny element szpinaku, czyli liście, które stają się coraz większe im wyżej się znajdują. Pną się od dołu łodygi ku górze. Liście są najczęściej koloru ciemnobrązowego i przybierają kształt owalny lub trójkątno strzałkowaty. W świecie kulinarnym są cenione przede wszystkim liście młode, które nie są aż tak twarde, a co za tym idzie również bardziej smaczne niż wyrośnięte liście.
Szpinak zwyczajny swoją ojczyznę ma w obecnym Turkiestanie, na terenie dawnej Persji. Około IX wieku dzięki Arabom warzywo trafiło do Hiszpanii. Jednak w innych krajach w Europie nie zyskał większej popularności. Wiek XIX był bardziej sprzyjający rozwojowi upraw szpinaku. Jednak prawdziwy przełom nastąpił dzięki amerykańskiej propagandzie warzywa, między innymi przy pomocy słynnych kreskówek.
W produkcji szpinaku bezwzględnie wiodą prym Chiny oraz Stany Zjednoczone. Jednak zaraz za nimi znajduje się Japonia, Turcja, Francja i Włochy.
Najczęściej stosuje się do potraw szpinak w postaci świeżej, konserwowej lub mrożonej. Świeży szpinak pozbawiony jest korzeni i kwiatostanu, dlatego można go dostać tylko w postaci pojedynczych liści lub rozetek. Przetarte liście, które są przyprawione solą kuchenną można przetrzymywać w opakowaniach hermetycznie zamkniętych nawet przez kilka miesięcy aż do roku. Taka forma szpinaku nazywana jest konserwową. Jednak nie należy zapominać o przechowywaniu go w niskich temperaturach brylujących powyżej zera, ale nie przekraczających 15 stopni Celsjusza. Mrożony szpinak, to najczęściej całe liście, wcześniej posiekane bądź przetarte. Warzywo dodaje się do makaronów, zup a nawet z jajecznicą. Szpinak najbardziej pasuje do wszystkich sosów śmietanowych, serowych, połączonych z bekonem lub anchois. Warzywo nada każdej potrawie nieco kwaskowaty ale za to delikatny smak i aromat.
Szpinak zwyczajny to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim wśród witamin najczęściej wymienia się: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, H oraz K. Z czego najwięcej w szpinaku jest witaminy C, bo aż około 80%. Składniki mineralne, które występują w szpinaku to: sód, jod, chlor, fluor, mangan, żelazo, kobalt oraz miedź i cynk. Nie powinno się zapominać o cennej luteinie i beta-karotenie. Osoby chorujące na wątrobę, nerki, reumatyzm lub artretyzm nie powinny jeść szpinaku. Dieta wegetariańska powinna być wzbogacona o szpinak, ze względu na bardzo dużą ilość białka w roślinie.
Porcja: 85g Kalorie: 20 kcl
Błonnik pokarmowy1,9 g
z cukrów11 kcal
z białek5,9 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość1,105E-05 g
Objętość670 g/m3
Food folate0,000165 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0085 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,14 μg
Tłuszcz0,332 g
Tłuszcze nasycone0,054 μg
Węglowodany3,1 g
Total Folate0,000165 μg
Sacharoza0,06 g
Glukoza0,094 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,128 g
Galaktoza0,085 g
Cukier0,357 g
Białko0,0024 g
Tryptofan0,033 g
Treonina0,104 g
Izoleucyna0,125 g
Leucine0,19 g
Lysine0,148 g
Metionina0,045 g
Cystyna0,03 g
Fenyloalanina0,11 g
Tyrosine0,092 g
Walina0,127 g
Arginina0,128 g
Histydyna0,054 g
Alanina0,121 g
Kwas asparaginowy0,204 g
Kwas glutaminowy0,292 g
Glicyna0,114 g
Prolina0,095 g
Seryna0,088 g
A0,000399 μg
B16,6E-05 mg
C0,024 mg
B60,000166 mg
E0,0017 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0,000153 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000615 mg
B120 μg
B20,000161 mg
B55,5E-05 μg
B90 μg
K0,00041 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,01 μg
A(IU)7970 IU
Bete-karoten0,0048 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,117 mg
Omega-60,022 mg
Fosfor0,042 mg
Magnez0,067 mg
Potas0,474 mg
Sód0,067 μg
Wapń0,084 mg
Żelazo0,0023 mg
Cynk0,000451 mg
Mangan0,000762 μg
Miedź0,000111 μg
Selen8,5E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0077 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %