Szpinak

nazwa

Szpinak jest rośliną zaliczaną do warzyw liściowych. Roślina jednoroczna charakteryzuje się rozgałęzioną łodygą, która osiąga wysokość nawet do 50 centymetrów. Korzeń szpinaku ma kształt palowy i sięga nawet do prawie dwóch metrów (dokładnie 1,80 m} w głąb ziemi. Główny element szpinaku, czyli liście, które stają się coraz większe im wyżej się znajdują. Pną się od dołu łodygi ku górze. Liście są najczęściej koloru ciemnobrązowego i przybierają kształt owalny lub trójkątno strzałkowaty. W świecie kulinarnym są cenione przede wszystkim liście młode, które nie są aż tak twarde, a co za tym idzie również bardziej smaczne niż wyrośnięte liście.

Historia

Szpinak zwyczajny swoją ojczyznę ma w obecnym Turkiestanie, na terenie dawnej Persji. Około IX wieku dzięki Arabom warzywo trafiło do Hiszpanii. Jednak w innych krajach w Europie nie zyskał większej popularności. Wiek XIX był bardziej sprzyjający rozwojowi upraw szpinaku. Jednak prawdziwy przełom nastąpił dzięki amerykańskiej propagandzie warzywa, między innymi przy pomocy słynnych kreskówek.

Pochodzenie

W produkcji szpinaku bezwzględnie wiodą prym Chiny oraz Stany Zjednoczone. Jednak zaraz za nimi znajduje się Japonia, Turcja, Francja i Włochy.

Zastosowanie

Najczęściej stosuje się do potraw szpinak w postaci świeżej, konserwowej lub mrożonej. Świeży szpinak pozbawiony jest korzeni i kwiatostanu, dlatego można go dostać tylko w postaci pojedynczych liści lub rozetek. Przetarte liście, które są przyprawione solą kuchenną można przetrzymywać w opakowaniach hermetycznie zamkniętych nawet przez kilka miesięcy aż do roku. Taka forma szpinaku nazywana jest konserwową. Jednak nie należy zapominać o przechowywaniu go w niskich temperaturach brylujących powyżej zera, ale nie przekraczających 15 stopni Celsjusza. Mrożony szpinak, to najczęściej całe liście, wcześniej posiekane bądź przetarte. Warzywo dodaje się do makaronów, zup a nawet z jajecznicą. Szpinak najbardziej pasuje do wszystkich sosów śmietanowych, serowych, połączonych z bekonem lub anchois. Warzywo nada każdej potrawie nieco kwaskowaty ale za to delikatny smak i aromat.

Właściwości

Szpinak zwyczajny to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim wśród witamin najczęściej wymienia się: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, H oraz K. Z czego najwięcej w szpinaku jest witaminy C, bo aż około 80%. Składniki mineralne, które występują w szpinaku to: sód, jod, chlor, fluor, mangan, żelazo, kobalt oraz miedź i cynk. Nie powinno się zapominać o cennej luteinie i beta-karotenie. Osoby chorujące na wątrobę, nerki, reumatyzm lub artretyzm nie powinny jeść szpinaku. Dieta wegetariańska powinna być wzbogacona o szpinak, ze względu na bardzo dużą ilość białka w roślinie.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 20 kcl

Błonnik pokarmowy1.9   g

z cukrów11 kcal

z białek5.9 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość1.105E-05 g

Objętość670 g/m3

Food folate0.000165   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.0085   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.14   μg

Tłuszcz0.332   g

Tłuszcze nasycone0.054   μg

Węglowodany3.1   g

Total Folate0.000165   μg

Sacharoza0.06   g

Glukoza0.094   g

Maltoza0   g

Fruktoza0.128   g

Galaktoza0.085   g

Cukier0.357   g

Białko0.0024   g

Tryptofan0.033   g

Treonina0.104   g

Izoleucyna0.125   g

Leucine0.19   g

Lysine0.148   g

Metionina0.045   g

Cystyna0.03   g

Fenyloalanina0.11   g

Tyrosine0.092   g

Walina0.127   g

Arginina0.128   g

Histydyna0.054   g

Alanina0.121   g

Kwas asparaginowy0.204   g

Kwas glutaminowy0.292   g

Glicyna0.114   g

Prolina0.095   g

Seryna0.088   g

A0.000399   μg

B16.6E-05   mg

C0.024   mg

B60.000166   mg

E0.0017   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0.000153 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.000615   mg

B120   μg

B20.000161   mg

B55.5E-05   μg

B90   μg

K0.00041   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0.01   μg

A(IU)7970   IU

Bete-karoten0.0048 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.117 mg

Omega-60.022 mg

Fosfor0.042   mg

Magnez0.067   mg

Potas0.474   mg

Sód0.067   μg

Wapń0.084   mg

Żelazo0.0023   mg

Cynk0.000451   mg

Mangan0.000762   μg

Miedź0.000111   μg

Selen8.5E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.0077   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %