ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

nazwa

Wykonanie

Od początku lutego źle się czułam i gotowanie było dla mnie przykrym obowiązkiem, z którym musiałam się po prostu uporać, bo moje „chłopy” muszą coś jeść, nawet jeśli ja nie mam na to ochoty. Dzisiaj już na szczęście czuję się dużo lepiej, dlatego wracam do blogowania. Na początek coś łatwego i klasycznego – naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Danie szybkie do zrobienia i łatwe, każdy sobie z nim poradzi. Jeszcze szybsze będzie, jeśli zamiast świeżego szpinaku użyjecie mrożonego „brykietu”. A kiedy za oknem temperatura poniżej zera i ostro sypie śnieg, stanie przy kuchence i smażenie naleśników jest samą przyjemnością 😉
Składniki na naleśniki:
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej (typ 650) – z czubkiem
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
Składniki na farsz:
500 g świeżego młodego szpinaku
100 g sera typu feta
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
1 łyżka masła klarowanego
Najpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Do pojemnego naczynia wlej wodę, mleko, olej, wbij jajka i zmiksuj. Następnie wsyp mąkę i sól. Ponownie zmiksuj na gładko. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je na pół godziny, aby mąka napęczniała – po tym czasie lekko zgęstnieje. Smaż na porządnie rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (wystarczy ten w cieście naleśnikowym).
Kiedy już usmażysz wszystkie naleśniki, przygotuj farsz. Szpinak zblanszuj, otrząśnij z wody i dość drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim, mieszając, posiekany szpinak. Dość znacznie zmniejszy on swoją objętość. Po około 5 minutach dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i pokruszoną fetę. Wymieszaj dokładnie i podsmażaj razem przez kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści (mogą zostać drobne grudki). Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do przestudzenia i jeszcze ciepłym farszem nadziewaj naleśniki. Podawaj polane kwaśną śmietaną.
Related Posts
Zielone naleśniki
Tarta „amonit” ze szpinakiem, fetą i ricottą
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Łososiowo-ogórkowe roladki z zielonych naleśników
Źródło:http://agatagotuje.pl/nalesniki-ze-szpinakiem