ßßß
Składniki na naleśniki:2 szklanki mleka1 szklanka wody gazowanej2 jajka2 szklanki mąki pszennej (typ 650) – z czubkiem1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki olejuSkładniki na farsz:500 g świeżego młodego szpinaku100 g sera typu feta2 ząbki czosnkuświeżo mielony pieprz1 łyżka masła klarowanegoNajpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Do pojemnego naczynia wlej wodę, mleko, olej, wbij jajka i zmiksuj. Następnie wsyp mąkę i sól. Ponownie zmiksuj na gładko. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je na pół godziny, aby mąka napęczniała – po tym czasie lekko zgęstnieje. Smaż na porządnie rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (wystarczy ten w cieście naleśnikowym).Kiedy już usmażysz wszystkie naleśniki, przygotuj farsz. Szpinak zblanszuj, otrząśnij z wody i dość drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim, mieszając, posiekany szpinak. Dość znacznie zmniejszy on swoją objętość. Po około 5 minutach dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i pokruszoną fetę. Wymieszaj dokładnie i podsmażaj razem przez kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści (mogą zostać drobne grudki). Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do przestudzenia i jeszcze ciepłym farszem nadziewaj naleśniki. Podawaj polane kwaśną śmietaną.Related PostsZielone naleśnikiTarta „amonit” ze szpinakiem, fetą i ricottąZupa ogórkowa z kaszą mannąZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiŁososiowo-ogórkowe roladki z zielonych naleśników