Wykonanie
Od początku lutego źle się czułam i gotowanie było dla mnie przykrym obowiązkiem, z którym musiałam się po prostu uporać, bo moje „chłopy” muszą coś jeść, nawet jeśli ja nie mam na to ochoty. Dzisiaj już na szczęście czuję się dużo lepiej, dlatego wracam do blogowania. Na początek coś łatwego i klasycznego – naleśniki ze
szpinakiem i
serem feta. Danie szybkie do zrobienia i łatwe, każdy sobie z nim poradzi. Jeszcze szybsze będzie, jeśli zamiast
świeżego szpinaku użyjecie mrożonego „brykietu”. A kiedy za oknem temperatura poniżej
zera i ostro sypie śnieg, stanie przy kuchence i smażenie naleśników jest samą przyjemnością 😉
Składniki na naleśniki:2 szklanki
mleka1 szklanka
wody gazowanej2
jajka2 szklanki
mąki pszennej (typ 650) – z czubkiem1/2 łyżeczki
soli1/4 szklanki
olejuSkładniki na farsz:500 g świeżego młodego
szpinaku100 g
sera typu
feta2 ząbki
czosnkuświeżo mielony
pieprz1 łyżka
masła klarowanegoNajpierw przygotuj ciasto na naleśniki. Do pojemnego naczynia wlej
wodę,
mleko,
olej, wbij
jajka i zmiksuj. Następnie wsyp
mąkę i
sól. Ponownie zmiksuj na gładko. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je na pół godziny, aby
mąka napęczniała – po tym czasie lekko zgęstnieje. Smaż na porządnie rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (wystarczy ten w cieście naleśnikowym).Kiedy już usmażysz wszystkie naleśniki, przygotuj farsz.
Szpinak zblanszuj, otrząśnij z
wody i dość drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej
masło klarowane i podsmaż na nim, mieszając, posiekany
szpinak. Dość znacznie zmniejszy on swoją objętość. Po około 5 minutach dodaj przeciśnięte przez praskę dwa ząbki
czosnku i pokruszoną
fetę. Wymieszaj dokładnie i podsmażaj razem przez kolejne 5 minut, aż
ser się rozpuści (mogą zostać drobne grudki). Dopraw do smaku świeżo mielonym
pieprzem. Odstaw do przestudzenia i jeszcze ciepłym farszem nadziewaj naleśniki. Podawaj polane kwaśną
śmietaną.Related PostsZielone naleśniki
Tarta „amonit” ze
szpinakiem,
fetą i
ricottąZupa ogórkowa z
kaszą mannąZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiŁososiowo-
ogórkowe roladki z zielonych naleśników