Wykonanie
Uwielbiam
szpinak. Z tym swoim uwielbieniem nie jestem w naszym domu odosobniona. Zwłaszcza jeśli
szpinak występuje w towarzystwie puszystego naleśnika.A skoro o naleśnkach
mowa, przypomniały mi się takie mini-bajeczki:)Znacie bajkę o naleśniku?"Leży leśnik na leśniku.."A o naleśniku i dżemie?"Leży leśnik na leśniku i drzemie"
Składniki na naleśniki:200 g
mąki pszennej2
jajka500 ml
mleka (lub
wody - jak do tych na zdjęciu:)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
oleju słonecznikowego do ciasta + 1 - 2 łyżki na patelnięszczypta
soliJajka rozbić, odzielić
białka od
żółtek,
białka ubić. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować pod koniec dodać pianę z
białek i delikatnie wymieszać. Lekko naoliwić patelnię przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki na złoty kolor.Składniki na farsz:opakowanie
szpinaku (świeży lub mrożony)kostka
sera Feta3-4 ząbki
czosnkułyżka
masłapieprzRozgrzać
masło na patelni, wrzucić
szpinak i posiekany drobno
czosnek. Smażyć do momentu, kiedy odparuje nadmiar
wody, następnie dodać
fetę, wymieszać, doprawić do smaku
pieprzem.Ja podaję z
jogurtem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.