ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam szpinak. Z tym swoim uwielbieniem nie jestem w naszym domu odosobniona. Zwłaszcza jeśli szpinak występuje w towarzystwie puszystego naleśnika.
A skoro o naleśnkach mowa, przypomniały mi się takie mini-bajeczki:)
Znacie bajkę o naleśniku?
"Leży leśnik na leśniku.."
A o naleśniku i dżemie?
"Leży leśnik na leśniku i drzemie"
Składniki na naleśniki:
200 g mąki pszennej
2 jajka
500 ml mleka (lub wody - jak do tych na zdjęciu:)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju słonecznikowego do ciasta + 1 - 2 łyżki na patelnię
szczypta soli
Jajka rozbić, odzielić białka od żółtek, białka ubić. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Lekko naoliwić patelnię przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki na złoty kolor.
Składniki na farsz:
opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony)
kostka sera Feta
3-4 ząbki czosnku
łyżka masła
pieprz
Rozgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i posiekany drobno czosnek. Smażyć do momentu, kiedy odparuje nadmiar wody, następnie dodać fetę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem.
Ja podaję z jogurtem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/05/c-nalesniki-ze-szpinakiem-i-feta.html