Rzeżucha

nazwa

Roślina z rodziny kapustowatych znana również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno – wschodniej Afryki oraz południowo – zachodniej Azji.

Historia

Rzeżuchę uprawiali starożytni Grecy, Rzymianie oraz mieszkańcy Doliny Nilu. Egipcjanie składali roślinę w piramidach jako prezent dla faraonów. Grecy i Rzymianie stosowali ją do celów leczniczych jako środek o działaniu pobudzającym, regulującym przemianę materii i poprawiającym urodę. W Polsce rzeżucha znana jest od XV wieku i na stałe wpisała się do tradycji jako symbol wiosny i Wielkanocy.

Zastosowanie

Rzeżucha ze względu na swój pikantny i ostry smak, który zawdzięcza zawartości olejków eterycznych na bazie związków siarki, świetnie nadaje się do sałatek, surówek, kanapek, zup, sosów, twarożku oraz masła smakowego. Mało skomplikowana hodowla tej rośliny sprawia, że można ją stosować świeżą bezpośrednio po ścięciu.

Właściwości

Rzeżucha to podstawowe źródło łatwo przyswajalnego jodu oraz licznych witamin: A, B1, B2, E, PP, C, E, K. Zawiera też pozostałe minerały: siarkę, chrom, żelazo, potas, mangan, magnez i wapń. Zaleca się jej spożywanie cukrzykom, ponieważ skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Chrom zawarty w roślinie wpływa na prawidłową prace trzustki, wapń i mangan zapobiegają osteoporozie, a siarka pobudza skórę i cebulki włosowe do wzrostu. Rzeżucha zwalcza anemię, chorobę wieńcową, reumatyzm, poprawia krążenie krwi i wygląd skóry oraz paznokci. Ma właściwości oczyszczające i wzmagające apetyt. Dzięki silnym właściwościom dezynfekującym korzystnie wpływa na stan jamy ustnej i całego układu pokarmowego. Usuwa pasożyty z jelit. Jest naturalnym środkiem moczopędnym dezynfekującym pęcherz moczowy, choć spożywana w nadmiernych ilościach może przyczynić się do jego zapalenia. Rzeżucha to wspaniały kosmetyk: świeży sok z rośliny stosowany zewnętrznie poprawia stan skóry włosów oraz rozjaśnia przebarwienia skórne i likwiduje schorzenia: trądzik, łojotok, owrzodzenia. Polecana jest palaczom i kobietom ciężarnym ze względu na wysoką zawartość witaminy C.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 9.4 kcl

Błonnik pokarmowy0.425   g

z cukrów3.9 kcal

z białek4.8 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość1.19E-05 g

Objętość591 g/m3

Food folate7.7E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.0068   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.03   μg

Tłuszcz0.085   g

Tłuszcze nasycone0.023   μg

Węglowodany1.1   g

Total Folate7.7E-06   μg

Cukier0.17   g

Białko0.002   g

Tryptofan0.026   g

Treonina0.113   g

Izoleucyna0.079   g

Leucine0.141   g

Lysine0.114   g

Metionina0.017   g

Cystyna0.006   g

Fenyloalanina0.097   g

Tyrosine0.054   g

Walina0.116   g

Arginina0.128   g

Histydyna0.034   g

Alanina0.116   g

Kwas asparaginowy0.159   g

Kwas glutaminowy0.162   g

Glicyna0.095   g

Prolina0.082   g

Seryna0.051   g

A0.000136   μg

B17.7E-05   mg

C0.037   mg

B60.00011   mg

E0.00085   mg

B30.00017   mg

B120   μg

B20.000102   mg

B50.000264   μg

B90   μg

K0.000213   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0.0049   μg

A(IU)2712   IU

Bete-karoten0.0016 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.02 mg

Omega-60.01 mg

Fosfor0.051   mg

Magnez0.018   mg

Potas0.281   mg

Sód0.035   μg

Wapń0.102   mg

Żelazo0.00017   mg

Cynk9.4E-05   mg

Mangan0.000207   μg

Miedź6.5E-05   μg

Selen7.7E-07   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %