ßßß
Bakłażan jest rośliną jednoroczną, która może osiągnąć nawet do półtora metra wysokości. Roślina kwitnie na niebiesko lub fioletowo. Owocem są duże jagody osiągające rozmiary około 15 centymetrów długości. Bakłażany odznaczają się fioletową i gładką skórą, która przy szypułce posiada kępkę liści. W środku znajduje się biały miąższ z licznymi drobniutkimi pestkami, które także są jadalne.
Bakłażan pochodzi z obszarów położonych w tropikalnym klimacie na kontynencie azjatyckim, a dokładniej z Indii. W XIV wieku jako roślina ozdobna posiadająca trujące owoce trafiła do Włoch. Natomiast pod koniec czternastego stulecia zaczęto zajadać się bakłażanem. Owoce po odkryciu ich nieszkodliwości, a wręcz bardzo cennych walorów smakowych i odżywczych bardzo szybko rozprzestrzeniły się praktycznie po całym świecie.
Do całorocznych producentów zaliczają się przede wszystkim Włochy, Rumunia, Kenia, Wybrzeże Kości Słoniowej, Izrael, a także Chiny i kraje położone na Dalekim Wschodzie. W regionach które charakteryzują się niższą temperaturą bakłażan uprawia się w szklarniach, by spełnić wymogi pozyskania dorodnych owoców.
Bakłażan można spożywać praktycznie pod każdą postacią: smażony, duszony oraz zapiekany. Oberżyny nie wolno spożywać na surowo przed obróbką termiczną. Warto owoc skropić sokiem z cytryny w celu pozbawienia gorzkiego smaku. Zamiast cytryny do tego celu można użyć soli. Oberżynę dobrze jest nafaszerować innymi warzywami lub dodać ją do potraw typu curry. Bakłażany smakują dobrze grillowane.
Aby wybrać dorodne owoce, należy zwrócić szczególną uwagę na ich wygląd zewnętrzny. Przede wszystkim bakłażany muszą posiadać gładką i jędrną skórę, która nie będzie posiadała żadnych plam i przebarwień.
Ważne jest aby nie spożywać niedojrzałych owoców, ponieważ te zawierają trującą solaninę. Natomiast dojrzałe bakłażany składają się praktycznie w 90% z wody. Owoce są niskotłuszczowe oraz posiadają śladowe ilości białka. Bakłażany są źródłem witamin z grupy B, C oraz E, a także soli mineralnych, oraz żelaza, wapnia i potasu. Osoby próbujące walczyć z nadwagą mogą zajadać się bakłażanami, ze względu na ich niską kaloryczność. W 100 gramach owocu mieści się tylko 25 kcal. Ponadto dojrzały owoc bakłażanu zawiera w sobie tylko 2% cukrów (fruktozy oraz glukozy).
Porcja: 85g Kalorie: 29 kcl
Błonnik pokarmowy2,1 g
z cukrów26 kcal
z białek1,7 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość3,57E-05 g
Objętość203 g/m3
Food folate1,2E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,017 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,079 μg
Tłuszcz0,196 g
Tłuszcze nasycone0,037 μg
Węglowodany7,2 g
Total Folate1,2E-05 μg
Cukier0,0027 g
Białko0,706 g
Tryptofan0,0068 g
Treonina0,026 g
Izoleucyna0,031 g
Leucine0,044 g
Lysine0,033 g
Metionina0,0077 g
Cystyna0,0034 g
Fenyloalanina0,03 g
Tyrosine0,019 g
Walina0,037 g
Arginina0,039 g
Histydyna0,016 g
Alanina0,036 g
Kwas asparaginowy0,114 g
Kwas glutaminowy0,129 g
Glicyna0,028 g
Prolina0,029 g
Seryna0,029 g
A1,7E-06 μg
B16,5E-05 mg
C0,0011 mg
B67,3E-05 mg
E0,000348 mg
B30,00051 mg
B120 μg
B21,7E-05 mg
B56,4E-05 μg
B90 μg
K2,5E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)31 IU
Bete-karoten19 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,013 mg
Omega-60,066 mg
Fosfor0,013 mg
Magnez0,0094 mg
Potas0,105 mg
Sód0,102 μg
Wapń0,0051 mg
Żelazo0,000213 mg
Cynk0,000102 mg
Mangan9,6E-05 μg
Miedź5E-05 μg
Selen8,5E-08 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %