Kukurydza

nazwa

Kukurydza jest rośliną jednoroczną, której częścią jadalną są ziarna w odcieniu od jasnożółtego do żółtego w odcieniu złota. Ziarna umieszczone są na podłużnych kolbach, które osiągają od 10 do nawet 20 centymetrów długości. W zależności od odmiany kukurydzy, warzywo posiada różnej wielkości, konsystencji i zabarwienia ziarna.

Historia

Kukurydza kojarzona przede wszystkim ze Stanami Zjednoczonymi, tak naprawdę swoją ojczyznę ma w Ameryce Środkowej oraz Południowej. Warzywo na tereny Nowej Anglii dotarło ponad 1000 lat temu. Do Europy, a szczególnie do Hiszpanii, kukurydza trafiła dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba do Indii Zachodnich. Po sprowadzeniu jej na tereny Europy, warzywo błyskawicznie rozprzestrzeniło się po całym kontynencie. W Polsce kukurydza zagościła na dobre dopiero w XVIII wieku.

Pochodzenie

Mimo, że ojczystymi regionami dla kukurydzykraje Ameryki Łacińskiej oraz Południowej, to w produkcji światowej warzywa, prym wiodą zupełnie inne państwa. Wśród nich należy wyróżnić Stany Zjednoczone, Chiny, regiony położone w byłym Związku Radzieckim. Mniejszy udział mają kraje śródziemnomorskie, a także położone w regionie Morza Czarnego.

Zastosowanie

Kukurydza posiada bardzo szerokie zastosowanie, nie tylko w domowej kuchni, ale przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Z nasion, które zostały zmielone, wytwarza się mąkę, mączkę skrobiową albo kaszę kukurydzianą. Z ziaren otrzymuje się także olej kukurydziany, cukier bądź alkohol. W świecie kulinarnym, kukurydza najbardziej znana jest w postaci konserwowej. Taką formę dodaje się do sałatek, leczo, sosów szczególnie do makaronów lub chińskich potraw, zarówno w odmianie słodkiej jak i pikantnej. Popularne są także zapiekane na maśle całe kolby kukurydzy. Inną formą tego warzywa jest bardzo popularny popcorn. Jest to nic innego jak prażona kukurydza.

Właściwości

Wśród cennych wartości odżywczych można wymienić takie witaminy jak: B1, B2, B3 oraz C, a także składniki mineralne: sód, wapń, potas, fosfor, którego w kukurydzy jest najwięcej, magnez, miedź, mangan i żelazo. Kukurydza jest jednym z głównych składników w diecie bezglutenowej. Warzywo cenione jest również za bardzo dużą zawartość witaminy E, selenu, a także beta-karotenu. Osoby mające problemu z wydalaniem moczu, powinny zażywać wyciąg ze znamion kukurydzy. Witamina K zawarta w znamionach, odpowiedzialna jest za poprawę krzepliwości krwi. Taki odwar również pomoże w łagodzeniu objawów cukrzycy i reumatyzmu. Należy jednak pamiętać, że kukurydza może obniżać nieznacznie ciśnienie krwi, co może okazać się niekorzystne w przypadku osób z niedociśnieniem tętniczym.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 73 kcl

Błonnik pokarmowy1.9   g

z cukrów60 kcal

z białek5.7 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość9.35E-05 g

Objętość79 g/m3

Food folate3.1E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.182   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.296   μg

Tłuszcz0.668   g

Tłuszcze nasycone0.097   μg

Węglowodany17   g

Total Folate3.1E-05   μg

Sacharoza2   g

Skrobia13   g

Glukoza0.396   g

Maltoza0.13   g

Fruktoza0.356   g

Galaktoza0.022   g

Cukier3.2   g

Białko2.4   g

Tryptofan0.019   g

Treonina0.093   g

Izoleucyna0.096   g

Leucine0.255   g

Lysine0.12   g

Metionina0.051   g

Cystyna0.023   g

Fenyloalanina0.111   g

Tyrosine0.091   g

Walina0.135   g

Arginina0.099   g

Histydyna0.064   g

Alanina0.204   g

Kwas asparaginowy0.18   g

Kwas glutaminowy0.456   g

Glicyna0.09   g

Prolina0.217   g

Seryna0.118   g

Hydroksyprolina0   g

A4E-06   μg

B16.3E-05   mg

C0.0049   mg

B60.0001   mg

E6E-05   mg

Beta-Tocopherol6.5E-07 μg

Gamma-tocopherol9.9E-05 μg

Delta-tocopherol6.5E-07 μg

B30.0011   mg

B120   μg

B25.7E-05   mg

B50.000391   μg

B90   μg

K2.2E-07   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna4.4E-05   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0.0004   μg

A(IU)81   IU

Bete-karoten2.3E-05 μg

Alfa-karoten9.2E-06 μg

Omega-30.009 mg

Omega-60.286 mg

Fosfor0.059   mg

Magnez0.02   mg

Potas0.178   mg

Sód0.106   μg

Wapń0.0033   mg

Żelazo0.000436   mg

Cynk0.000425   mg

Fluor1.4E-05   μg

Mangan0.000102   μg

Miedź4.2E-05   μg

Selen5.7E-07   μg

Cholesterol0   μg

Objętość(ml)0   ml