ßßß
Kukurydza jest rośliną jednoroczną, której częścią jadalną są ziarna w odcieniu od jasnożółtego do żółtego w odcieniu złota. Ziarna umieszczone są na podłużnych kolbach, które osiągają od 10 do nawet 20 centymetrów długości. W zależności od odmiany kukurydzy, warzywo posiada różnej wielkości, konsystencji i zabarwienia ziarna.
Kukurydza kojarzona przede wszystkim ze Stanami Zjednoczonymi, tak naprawdę swoją ojczyznę ma w Ameryce Środkowej oraz Południowej. Warzywo na tereny Nowej Anglii dotarło ponad 1000 lat temu. Do Europy, a szczególnie do Hiszpanii, kukurydza trafiła dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba do Indii Zachodnich. Po sprowadzeniu jej na tereny Europy, warzywo błyskawicznie rozprzestrzeniło się po całym kontynencie. W Polsce kukurydza zagościła na dobre dopiero w XVIII wieku.
Mimo, że ojczystymi regionami dla kukurydzy są kraje Ameryki Łacińskiej oraz Południowej, to w produkcji światowej warzywa, prym wiodą zupełnie inne państwa. Wśród nich należy wyróżnić Stany Zjednoczone, Chiny, regiony położone w byłym Związku Radzieckim. Mniejszy udział mają kraje śródziemnomorskie, a także położone w regionie Morza Czarnego.
Kukurydza posiada bardzo szerokie zastosowanie, nie tylko w domowej kuchni, ale przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Z nasion, które zostały zmielone, wytwarza się mąkę, mączkę skrobiową albo kaszę kukurydzianą. Z ziaren otrzymuje się także olej kukurydziany, cukier bądź alkohol. W świecie kulinarnym, kukurydza najbardziej znana jest w postaci konserwowej. Taką formę dodaje się do sałatek, leczo, sosów szczególnie do makaronów lub chińskich potraw, zarówno w odmianie słodkiej jak i pikantnej. Popularne są także zapiekane na maśle całe kolby kukurydzy. Inną formą tego warzywa jest bardzo popularny popcorn. Jest to nic innego jak prażona kukurydza.
Wśród cennych wartości odżywczych można wymienić takie witaminy jak: B1, B2, B3 oraz C, a także składniki mineralne: sód, wapń, potas, fosfor, którego w kukurydzy jest najwięcej, magnez, miedź, mangan i żelazo. Kukurydza jest jednym z głównych składników w diecie bezglutenowej. Warzywo cenione jest również za bardzo dużą zawartość witaminy E, selenu, a także beta-karotenu. Osoby mające problemu z wydalaniem moczu, powinny zażywać wyciąg ze znamion kukurydzy. Witamina K zawarta w znamionach, odpowiedzialna jest za poprawę krzepliwości krwi. Taki odwar również pomoże w łagodzeniu objawów cukrzycy i reumatyzmu. Należy jednak pamiętać, że kukurydza może obniżać nieznacznie ciśnienie krwi, co może okazać się niekorzystne w przypadku osób z niedociśnieniem tętniczym.
Porcja: 85g Kalorie: 73 kcl
Błonnik pokarmowy1,9 g
z cukrów60 kcal
z białek5,7 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość9,35E-05 g
Objętość79 g/m3
Food folate3,1E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,182 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,296 μg
Tłuszcz0,668 g
Tłuszcze nasycone0,097 μg
Węglowodany17 g
Total Folate3,1E-05 μg
Sacharoza2 g
Skrobia13 g
Glukoza0,396 g
Maltoza0,13 g
Fruktoza0,356 g
Galaktoza0,022 g
Cukier3,2 g
Białko2,4 g
Tryptofan0,019 g
Treonina0,093 g
Izoleucyna0,096 g
Leucine0,255 g
Lysine0,12 g
Metionina0,051 g
Cystyna0,023 g
Fenyloalanina0,111 g
Tyrosine0,091 g
Walina0,135 g
Arginina0,099 g
Histydyna0,064 g
Alanina0,204 g
Kwas asparaginowy0,18 g
Kwas glutaminowy0,456 g
Glicyna0,09 g
Prolina0,217 g
Seryna0,118 g
Hydroksyprolina0 g
A4E-06 μg
B16,3E-05 mg
C0,0049 mg
B60,0001 mg
E6E-05 mg
Beta-Tocopherol6,5E-07 μg
Gamma-tocopherol9,9E-05 μg
Delta-tocopherol6,5E-07 μg
B30,0011 mg
B120 μg
B25,7E-05 mg
B50,000391 μg
B90 μg
K2,2E-07 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna4,4E-05 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,0004 μg
A(IU)81 IU
Bete-karoten2,3E-05 μg
Alfa-karoten9,2E-06 μg
Omega-30,009 mg
Omega-60,286 mg
Fosfor0,059 mg
Magnez0,02 mg
Potas0,178 mg
Sód0,106 μg
Wapń0,0033 mg
Żelazo0,000436 mg
Cynk0,000425 mg
Fluor1,4E-05 μg
Mangan0,000102 μg
Miedź4,2E-05 μg
Selen5,7E-07 μg
Cholesterol0 μg
Objętość(ml)0 ml