Wykonanie
Skłdniki:Składniki na 2 pizze wielkości naczynia do tarty:Ciasto:300 g mąki+ do posypania stolnicy1/2 szklanki
kaszy manny20 g. drożdży+1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżka
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli i
pieprzu1 łyżka suszonej
bazylii1 łyża
przyprawy do pizzyDodatki:300 g.
sera żółtego w kawałku5 plastrów
schabu pieczonego ( u mnie domowy
ziołami)250 g.
pieczarek1/2 puszki
kukurydzy3 suszone papryczki peperoncini
przecier pomidorowy ( u mnie
czosnkiem)1 duża
cebulaPrzygotowanie:Do szklanki wkładamy pokruszone
drożdże , dodajemy
cukier , zalewamy
wodą , zostawiamy do wypłynięcia na wierch. Do miski przesiewamy
mąkę z
solą i
proszkiem do pieczenia , dodajemy
kaszę manną oraz
olej -ucieramy widelcem. Następnie wlewamy gotowy zaczyn (
drożdże) oraz resztę przypraw wyrabiamy ciasto ok. 4-5 min by stało się gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką , odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min. 30 min. ( powinno podwoić swą objętość)W tym czasie przygotowujemy dodatki.
Schab kroimy na mniejsze kawałki ,
pieczarki obieramy kroimy w plasterki ,
cebulę w cienkie plastry które rozdzielamy , papryczki siekamy drobniutko.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkachWyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilkę na stolnicy posypanej
mąką dzielimy na dwie części , rozwałkowujemy cienkie placki dopasowując kształt do naczynia pieczenia pizzy , zawijamy lekko końce. Każdą pizzę smarujemy
przecierem pomidorowym oraz posypujemy obficie
serem żółtym. Układamy
pieczarki oraz kawałki
schabu i
cebuli.Posypujemy
kukurydzą ,posiekanymi papryczkami oraz resztą
sera żółtego.Pieczemy 20 min w rozgrzanym piekarniku do 180st. z termoobiegiem grzanie góra-dół.Smacznego