Wykonanie
Pizza na cieście z przepisu LudiOi z MniamMniam.pl. Kiedy rodzince przyjdzie ochota na pizzę, do tego właśnie przepisu sięgam najczęściej.
Ciasto:3 szklanki
mąki typ 550Niepełna szklanka zimnej
wody2,5 dag
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżka
soli1 łyżka
olejuDrożdże rozkruszyć do miseczki, posypać
cukrem i zalać zimną
wodą - ok. 2/3 z przygotowanej ilości. Pozostawić na 10 minut, NIE MIESZAĆ. Po 10 minutach wsypać
sól, zamieszać. Rozczyn wlać do
mąki, chwilę ugniatać. Dodać pozostałą
wodę i ugniatać, aż powstanie jednolite ciasto (w oryginalnym przepisie 20 minut). Dodać
olej i wyrabiać jeszcze chwilę na blacie, aż ciasto stanie się elastyczne. Z gotowego ciasta uformować dwie kulki,pozostawić je na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie można przygotować dodatki, a trochę później nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury - u mnie 250 stopni.
Sos pomidorowy:1/2 szklanki
przecieru pomidorowego1/4 szklanki
ketchupu pikantnego1 pełna łyżka
przyprawy do pizzy lub:1 płaska łyżka
oregano1/2 łyżeczki
bazyliiszczypta
pieprzuWszyskto razem wymieszać.Ponadto:30 dag
pieczarek1 średnia
cebulasól,
pieprz,
oregano,
przyprawa warzywna typu Kucharek,
Vegeta itp.20 dag
żółtego seraKetchupPieczarki i
cebulę obrać, pokroić. Posypać szczyptą
soli,
pieprzu i Kucharka, wymieszać.
Ser zetrzeć na grubej tarce.Schłodzone ciasto wyłożyć na blat posypany lekko
mąką i rozwałkować. Ja łączę obie kulki i robię jedną dużą pizzę na blaszce z pieca. Ciasto ułożyć na blaszce wysmarowanej
olejem. Na cieście rozprowadzić
sos pomidorowy, posypać startym
żółtym serem,a następnie wyłożyć pozostałe dodatki, posypać lekko
oregano lub
przyprawą do pizzy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec. U mnie trwa to 10 -12 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu pizzę podważyć i obrócić o 180 stopni. Upieczoną pizzę polać
ketchupem.