Wykonanie
Składniki:Ciasto na 4 pizze o średnicy ok 29 cm.700 g
mąki pszennej50 g. świeżych
drożdży300 ml. ciepłej ( nie gorącej)
wody2 łyżki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru1 łyżka
soliProporcję dodatków wg. uznania:tarty
ser żółtykukurydza konserwowapapryka konserwowaogórki konserwoweboczek parzony
pieczarkicebulaprzecier pomidorowy ( u mnie z
ziołami)
pieprzPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem
cukru-odstawiamy do wypłynięcia na wierzch.
Mąkę łączymy z
olejem ,
proszkiem do pieczenia oraz
solą . Wlewamy gotowy zaczyn z
drożdży. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( przy wyrabianiu ciasta możemy sobie pomóc sposobem smarowania rąk
olejem) Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem no ok godz do podwojenia objętości.Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie chwilkę. Bierzemy 1/4 ciasta . rozwałkowujemy cienki placek na stolnicy obsypanej
mąką. Wykładamy nim blaszkę do pieczenia pizzy , tak by boki wystawały.
kukurydzę oraz
ogórki kroimy w małą kostkę łączymy z
kukurydzą odsączoną z zalewy. Placek smarujemy
przecierem pomidorowym, oprószamy
pieprzem , na boki przy ściankach układamy pokrojone warzywa , zawijamy ciasto do środka.
Pieczarki obieramy , myjemy , kroimy w plastry,
boczek ( jeśli mamy w kawałku) także kroimy w plastry,
cebulę w kostkę. Placek posypujemy obficie
serem żółtym , układamy plastry
boczku oraz
pieczarek, na wierzch kładziemy kawałki
cebuli. całość obsypujemy odrobiną
sera żółtego.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 30/35 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.Smacznego