Wykonanie
Bułeczki z
pieczarkami, zawsze jak miałam możliwość i akurat byłam głodna to pochłaniałam taką
bułkę na stacji benzynowej… wiem, wiem, nie jest to najzdrowsza opcja, ale cóż poradzić, jak coś smakuje. Chodziły za mną te
bułki już od jakiegoś czasu, a że potrzeba
matką wynalazków jest, to powstały takie mięciutkie bułeczki, po brzegi wypełnione
pieczarkami. Kiedyś pokazywałam Wam
bułki z
pieczarkami wykonane przez P. Przepis na cisto znalazłam tutaj i tak są nasze pyszne, mięciutkie bułeczki, który w łatwy sposób można przygotować samemu w domu. A są wyśmienite zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:500 g
mąki pszennej uniwersalnej125 ml letniego
mleka125 ml letniej
wody2 łyżki
oleju1
jajko1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru12 g
drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g
drożdży świeżychPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaNadzienie:750 g
pieczarek2 średnie
cebuleolej, do smażenia
sól,
ostra papryka i
pieprz, do smaku30 dag
sera żółtegoW garnuszku pokruszyć
drożdże, dodać
cukier, 2 łyżki
mąki i zalać ciepłym
mlekiem. Odstawić na 10 minut, aż
drożdże zaczną pracować.
Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając
olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części.. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło/owal. Kłaść nadzienie (dużo!) i posypać
żółtym serem, składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.Przygotować nadzienie:
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na
oleju. Dodać pokrojone w plasterki
pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by
woda odparowała). Chwilę podsmażyć, by zmniejszyły objętość, wystudzić.Smacznego!