ßßß
Nie ma żadnych danych, które wskazywałyby na to kiedy i w jaki sposób wymyślono bułki. Można jedynie przypuszczać, że ich historia może być ściśle związana z historią chleba. Chleb wypieka się już od 12 tysięcy lat. Jednak pieczywo w tamtych czasach kompletnie nie przypominało dzisiejszego. Pulchność uzyskano dopiero niecałe pięć tysięcy lat temu, a wcześniej spożywano twarde i mało smaczne pieczywo. Różne rodzaje bułek pochodzić może z różnych zakątków świata. Mówić o tym mogą zróżnicowane składniki, z których piecze się wiele gatunków bułek.
Właściwie nie ma zliczonej ilości rodzajów bułek, ponieważ w zależności od tego jakich zbóż się użyje do pieczenia, to taki końcowy produkt o charakterystycznym smaku można otrzymać. Mimo wszystko w sklepach dominują konkretne gatunki tego smacznego pieczywa. Najpopularniejszą bułką jest kajzerka, którą piecze się z mąki pszennej. Przepis można urozmaicać dodaniem do bułki sezamu lub maku. Kolejną bułką, którą polecają przede wszystkim dietetycy, to pospolita grahamka. Prawie połowa jej składu to pełnoziarnista i bardzo odżywcza mąka pszenna graham. Bułką o podłużnym kształcie jest bagietka. Nie do końca jest wyjaśniony jej rodowód, jednak przypisuje się jej umowne pochodzenie z Francji. Tam jest królową na stołach podczas głównych posiłków, zastępując pospolite okrągłe, pszenne bułki. Bardzo znaną bułką podawaną przede wszystkim w słodkiej odsłonie z białym serem i konfiturami bądź miodem, jest chałka maślana. Najczęściej piecze się ją z posypką makową bądź z kruszonką. Bułki można również piec ze słonecznikiem, siemieniem lnianym, a nawet z nadzieniem czosnkowym lub z żółtym serem na wierzchu. Zastosowanie bułek oraz sposób ich podawania na stół Bułki pod każdą postacią są najczęściej zjadane z plasterkiem wędliny bądź sera, na śniadanie albo kolację. Niektóre z nich już nie potrzebują dodatkowego przyrządzenia, można je zjeść jako przekąskę. Bułki powinno się podawać na stół w całości, najlepiej wyłożone w koszyku wyściełanym serwetką. Z bagietkami można radzić sobie na kilka sposobów. Francuzi przełamują bagietkę na pół, natomiast nie jest też żadną nieprawidłowością jeżeli przekrawa się ja na średnio grube plastry pod dużym skosem. Pieczywo powinno się przechowywać w zamykanych pojemnikach, chronionych przed jego wysychaniem. Najlepszym rozwiązaniem są stalowe bądź drewniane chlebaki. Najlepiej jest unikać plastikowych tworzyw. Wszelkiego typu pojemniki, w których przechowywane są bułki muszą być czyste, nie wolno doprowadzić do rozwoju pleśni, dlatego zaleca się częste wietrzenie chlebka.
Świeże bułki można bardzo łatwo rozpoznać po dotyku. Jeśli się kruszą i są dość miękkie (choć niektóre rodzaje, szczególnie wieloziarniste są z natury twardawe), to oznacza, że bułki są świeże. Czerstwe pieczywo jest twarde i bardzo mocno wysuszone.
Bułki zawierające w swoim składzie żyto lub/i otręby charakteryzują się wysoką zawartością błonnika. Składnik ten powoduje uczucie sytości, a także usprawnia przemianę materii. Zaleca się ten typ bułek szczególnie osobom prowadzącym siedzący tryb życia. Powinno się wybierać wszelkie typy bułek, które wykonano pełnoziarnistych zbóż.
Porcja: 52g Kalorie: 142 kcl
Błonnik pokarmowy2 g
z cukrów99 kcal
z białek19 kcal
z alkoholu0 kcal
Food folate1,5E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,907 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,745 μg
Tłuszcz2,5 g
Tłuszcze nasycone0,522 μg
Węglowodany25 g
Total Folate5,1E-05 μg
Sacharoza0 g
Skrobia21 g
Glukoza1,4 g
Maltoza0,582 g
Fruktoza1,2 g
Galaktoza0 g
Cukier2 g
Białko4,9 g
Tryptofan0,056 g
Treonina0,141 g
Izoleucyna0,181 g
Leucine0,331 g
Lysine0,135 g
Metionina0,081 g
Cystyna0,1 g
Fenyloalanina0,229 g
Tyrosine0,137 g
Walina0,209 g
Arginina0,191 g
Histydyna0,104 g
Alanina0,164 g
Kwas asparaginowy0,24 g
Kwas glutaminowy1,5 g
Glicyna0,171 g
Prolina0,499 g
Seryna0,232 g
A3,7E-06 μg
B10,000222 mg
C2,4E-05 mg
B63,8E-05 mg
E0,000184 mg
B30,0021 mg
B123,2E-08 μg
B20,000159 mg
B50,000234 μg
B93,6E-05 μg
K1,5E-06 μg
Retinol3,6E-06 μg
Beta Kryptoksantyna8,6E-08 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna2,8E-05 μg
A(IU)15 IU
Bete-karoten2,1E-07 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,051 mg
Omega-60,693 mg
Fosfor0,062 mg
Magnez0,018 mg
Potas0,073 mg
Sód0,257 μg
Wapń0,049 mg
Żelazo0,0017 mg
Cynk0,000532 mg
Fluor1,3E-05 μg
Mangan0,000434 μg
Miedź9E-05 μg
Selen1,5E-05 μg
Cholesterol0,0035 μg
Fitosterol0,000773 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml