Wykonanie
            Dość rzadko kupujemy 
pieczywo, bo przeżywam fascynację samodzielnym wypiekiem 
chlebów na zakwasie. No i mój 
Małż, który lubi sobie rozmyślać i ślęczeć nad cyferkami, policzył, że nawet gdy kupujemy prawdziwą 
mąkę z prawdziwego młyna i płacimy większe rachunki za prąd, to domowy bochenek wychodzi taniej niż porównywalny z piekarni. Oczywiście nie uwzględnił mojej mega wysokiej stawki godzinowej, ale taki już los kobiety, że mało kto patrzy na jej pracę pod kątem wynagrodzenia. Chyba że ją zatrudnia. Mnie nikt nie zatrudnia – jestem żoną na urlopie wychowawczym. 
Siedzę w domu i nie pracuję.Wracając do domowego 
pieczywa – mam też pewność, że jest w nim to, co powinno. Mimo 
mody na dietę bezglutenową, po której rzeszy hipsterów żyje się lepiej z czystymi jelitami, u nas jest zatrzęsienie rozmaitych mąk i jakoś nie narzekamy na złe samopoczucie.Zdarza się natomiast, że czasem kompletnie stracę głowę i rozeznanie w domowej spiżarni. A ostatnio mam talent do wrzucania sobie na głowę więcej niż jestem w stanie ogarnąć. Później latam po domu jak 
kura po dekapitacji, z obłędem w oczach, bełkocząc coś bez ładu i składu, bo mam dziesięć myśli na minutę, a każda chce wyjść w tym samym momencie. Nie jestem pewna, czy to, co chciałam powiedzieć tylko pomyślałam, czy powiedziałam. Nic się nie klei. Trzeba iść po 
chleb. Albo upiec 
bułki.Poniżej podaję przepis na łatwe i szybkie do zrobienia 
bułki drożdżowe. Są sycące, bo większy udział ma w nich 
mąka graham. Zamiast 
mleka krowiego można użyć 
mleka roślinnego albo 
wody, 
masło spokojnie można zastąpić 
olejem. Ciasto wyrabia się sprawnie, a podczas tej godzinki, gdy wyrasta, można się ogarnąć i zrelaksować. Formowanie 
bułek to sama frajda (na zdjęciu pod przepisem pokazuję, jak je ładnie zwinąć).

Składniki (12 
bułek):300 g 
mąki pszennej graham (typ 1850)200 g 
mąki pszennej typ 500około 275 ml 
mleka1 
jajko60 g 
masła50 g 
cukru (2 łyżki)11 g 
soli (1,5 łyżeczki)7 g 
drożdży instantdodatkowo:
żółtko rozbełtane z 1 łyżką 
mleka do smarowania 
bułekdo posypania: 
mak, 
czarnuszkaDo miski przesiej obie 
mąki, dodaj 
cukier, 
sól i 
drożdże.
Masło rozpuść w rondelku i do jeszcze gorącego wlej 
mleko, które je schłodzi.
Mleko z 
masłem wlej do miski z 
mąką, wbij 
jajko i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić do ręki.Odstaw na godzinę do wyrośnięcia (albo do czasu, aż podwoi objętość). Po tym czasie wyrób raz jeszcze i podziel je na 12 równych części.Uformuj bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i, po przykryciu ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmaruj 
żółtkiem rozbełtanym z łyżką 
mleka i posyp np. 
makiem albo 
czarnuszką.Piecz przez 15-20 minut w 200°C.


Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z 
seremBliny pszenno-gryczaneZielone naleśnikiBabka na 
winie musującymMaślane bułki do burgerów