Wykonanie
Dość rzadko kupujemy
pieczywo, bo przeżywam fascynację samodzielnym wypiekiem
chlebów na zakwasie. No i mój
Małż, który lubi sobie rozmyślać i ślęczeć nad cyferkami, policzył, że nawet gdy kupujemy prawdziwą
mąkę z prawdziwego młyna i płacimy większe rachunki za prąd, to domowy bochenek wychodzi taniej niż porównywalny z piekarni. Oczywiście nie uwzględnił mojej mega wysokiej stawki godzinowej, ale taki już los kobiety, że mało kto patrzy na jej pracę pod kątem wynagrodzenia. Chyba że ją zatrudnia. Mnie nikt nie zatrudnia – jestem żoną na urlopie wychowawczym.
Siedzę w domu i nie pracuję.Wracając do domowego
pieczywa – mam też pewność, że jest w nim to, co powinno. Mimo
mody na dietę bezglutenową, po której rzeszy hipsterów żyje się lepiej z czystymi jelitami, u nas jest zatrzęsienie rozmaitych mąk i jakoś nie narzekamy na złe samopoczucie.Zdarza się natomiast, że czasem kompletnie stracę głowę i rozeznanie w domowej spiżarni. A ostatnio mam talent do wrzucania sobie na głowę więcej niż jestem w stanie ogarnąć. Później latam po domu jak
kura po dekapitacji, z obłędem w oczach, bełkocząc coś bez ładu i składu, bo mam dziesięć myśli na minutę, a każda chce wyjść w tym samym momencie. Nie jestem pewna, czy to, co chciałam powiedzieć tylko pomyślałam, czy powiedziałam. Nic się nie klei. Trzeba iść po
chleb. Albo upiec
bułki.Poniżej podaję przepis na łatwe i szybkie do zrobienia
bułki drożdżowe. Są sycące, bo większy udział ma w nich
mąka graham. Zamiast
mleka krowiego można użyć
mleka roślinnego albo
wody,
masło spokojnie można zastąpić
olejem. Ciasto wyrabia się sprawnie, a podczas tej godzinki, gdy wyrasta, można się ogarnąć i zrelaksować. Formowanie
bułek to sama frajda (na zdjęciu pod przepisem pokazuję, jak je ładnie zwinąć).
Składniki (12
bułek):300 g
mąki pszennej graham (typ 1850)200 g
mąki pszennej typ 500około 275 ml
mleka1
jajko60 g
masła50 g
cukru (2 łyżki)11 g
soli (1,5 łyżeczki)7 g
drożdży instantdodatkowo:
żółtko rozbełtane z 1 łyżką
mleka do smarowania
bułekdo posypania:
mak,
czarnuszkaDo miski przesiej obie
mąki, dodaj
cukier,
sól i
drożdże.
Masło rozpuść w rondelku i do jeszcze gorącego wlej
mleko, które je schłodzi.
Mleko z
masłem wlej do miski z
mąką, wbij
jajko i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić do ręki.Odstaw na godzinę do wyrośnięcia (albo do czasu, aż podwoi objętość). Po tym czasie wyrób raz jeszcze i podziel je na 12 równych części.Uformuj bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i, po przykryciu ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmaruj
żółtkiem rozbełtanym z łyżką
mleka i posyp np.
makiem albo
czarnuszką.Piecz przez 15-20 minut w 200°C.
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBliny pszenno-gryczaneZielone naleśnikiBabka na
winie musującymMaślane bułki do burgerów