ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Bułka

Bułka

nazwa

Pochodzenie i historia bułki tartej

Nie ma żadnych danych, które wskazywałyby na to kiedy i w jaki sposób wymyślono bułki. Można jedynie przypuszczać, że ich historia może być ściśle związana z historią chleba. Chleb wypieka się już od 12 tysięcy lat. Jednak pieczywo w tamtych czasach kompletnie nie przypominało dzisiejszego. Pulchność uzyskano dopiero niecałe pięć tysięcy lat temu, a wcześniej spożywano twarde i mało smaczne pieczywo. Różne rodzaje bułek pochodzić może z różnych zakątków świata. Mówić o tym mogą zróżnicowane składniki, z których piecze się wiele gatunków bułek.

Rodzaje bułek

Właściwie nie ma zliczonej ilości rodzajów bułek, ponieważ w zależności od tego jakich zbóż się użyje do pieczenia, to taki końcowy produkt o charakterystycznym smaku można otrzymać. Mimo wszystko w sklepach dominują konkretne gatunki tego smacznego pieczywa. Najpopularniejszą bułką jest kajzerka, którą piecze się z mąki pszennej. Przepis można urozmaicać dodaniem do bułki sezamu lub maku. Kolejną bułką, którą polecają przede wszystkim dietetycy, to pospolita grahamka. Prawie połowa jej składu to pełnoziarnista i bardzo odżywcza mąka pszenna graham. Bułką o podłużnym kształcie jest bagietka. Nie do końca jest wyjaśniony jej rodowód, jednak przypisuje się jej umowne pochodzenie z Francji. Tam jest królową na stołach podczas głównych posiłków, zastępując pospolite okrągłe, pszenne bułki. Bardzo znaną bułką podawaną przede wszystkim w słodkiej odsłonie z białym serem i konfiturami bądź miodem, jest chałka maślana. Najczęściej piecze się ją z posypką makową bądź z kruszonką. Bułki można również piec ze słonecznikiem, siemieniem lnianym, a nawet z nadzieniem czosnkowym lub z żółtym serem na wierzchu. Zastosowanie bułek oraz sposób ich podawania na stół Bułki pod każdą postacią są najczęściej zjadane z plasterkiem wędliny bądź sera, na śniadanie albo kolację. Niektóre z nich już nie potrzebują dodatkowego przyrządzenia, można je zjeść jako przekąskę. Bułki powinno się podawać na stół w całości, najlepiej wyłożone w koszyku wyściełanym serwetką. Z bagietkami można radzić sobie na kilka sposobów. Francuzi przełamują bagietkę na pół, natomiast nie jest też żadną nieprawidłowością jeżeli przekrawa się ja na średnio grube plastry pod dużym skosem. Pieczywo powinno się przechowywać w zamykanych pojemnikach, chronionych przed jego wysychaniem. Najlepszym rozwiązaniem są stalowe bądź drewniane chlebaki. Najlepiej jest unikać plastikowych tworzyw. Wszelkiego typu pojemniki, w których przechowywane są bułki muszą być czyste, nie wolno doprowadzić do rozwoju pleśni, dlatego zaleca się częste wietrzenie chlebka.

Po czym poznać świeże bułki

Świeże bułki można bardzo łatwo rozpoznać po dotyku. Jeśli się kruszą i są dość miękkie (choć niektóre rodzaje, szczególnie wieloziarniste są z natury twardawe), to oznacza, że bułki są świeże. Czerstwe pieczywo jest twarde i bardzo mocno wysuszone.

Właściwości i skład bułek

Bułki zawierające w swoim składzie żyto lub/i otręby charakteryzują się wysoką zawartością błonnika. Składnik ten powoduje uczucie sytości, a także usprawnia przemianę materii. Zaleca się ten typ bułek szczególnie osobom prowadzącym siedzący tryb życia. Powinno się wybierać wszelkie typy bułek, które wykonano pełnoziarnistych zbóż.

Wartości odżywcze

Porcja: 52g Kalorie: 142 kcl

Błonnik pokarmowy2   g

z cukrów99 kcal

z białek19 kcal

z alkoholu0 kcal

Food folate1,5E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,907   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,745   μg

Tłuszcz2,5   g

Tłuszcze nasycone0,522   μg

Węglowodany25   g

Total Folate5,1E-05   μg

Sacharoza0   g

Skrobia21   g

Glukoza1,4   g

Maltoza0,582   g

Fruktoza1,2   g

Galaktoza0   g

Cukier2   g

Białko4,9   g

Tryptofan0,056   g

Treonina0,141   g

Izoleucyna0,181   g

Leucine0,331   g

Lysine0,135   g

Metionina0,081   g

Cystyna0,1   g

Fenyloalanina0,229   g

Tyrosine0,137   g

Walina0,209   g

Arginina0,191   g

Histydyna0,104   g

Alanina0,164   g

Kwas asparaginowy0,24   g

Kwas glutaminowy1,5   g

Glicyna0,171   g

Prolina0,499   g

Seryna0,232   g

A3,7E-06   μg

B10,000222   mg

C2,4E-05   mg

B63,8E-05   mg

E0,000184   mg

B30,0021   mg

B123,2E-08   μg

B20,000159   mg

B50,000234   μg

B93,6E-05   μg

K1,5E-06   μg

Retinol3,6E-06   μg

Beta Kryptoksantyna8,6E-08   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna2,8E-05   μg

A(IU)15   IU

Bete-karoten2,1E-07 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,051 mg

Omega-60,693 mg

Fosfor0,062   mg

Magnez0,018   mg

Potas0,073   mg

Sód0,257   μg

Wapń0,049   mg

Żelazo0,0017   mg

Cynk0,000532   mg

Fluor1,3E-05   μg

Mangan0,000434   μg

Miedź9E-05   μg

Selen1,5E-05   μg

Cholesterol0,0035   μg

Fitosterol0,000773   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml