ßßß
            
        
Składniki (8 rogali):500 g mąki pszennej (typ 500)250 ml ciepłej wody50 g roztopionego, ostudzonego masła7-8 g drożdży instant (1 saszetka)3 łyżki cukru (60 g)4 czubate łyżki pełnego mleka w proszku (80 g)1 płaska łyżeczka solitabliczka deserowej albo mlecznej czekoladydodatkowo:1 jajko rozbełtane z łyżką mleka do posmarowania rogaliMąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, mleko w proszku i sól. Wlej wodę i roztopione masło. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie, dość gęste ciasto, które nie będzie się kleić do ręki i miski. Uformuj je w kulę, przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wyrób raz jeszcze. Rozwałkuj, lekko podsypując mąką, na okrągły placek o grubości 1 cm. Pokrój go na 8 trójkątów.U podstawy każdego trójkąta połóż 2-3 kostki czekolady i zwiń, formując rogala*. Pamiętaj, żeby koniec trójkąta założyć pod spód rogala, a jego rożki delikatnie skręcić i dociągnąć do siebie, tworząc łagodny łuk – w ten sposób zachowa ładny kształt.Uformowane rogale ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią, aby nie obeschły i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (15-30 min w zależności od temperatury).Wyrośnięte rogale posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i piecz przez 15-20 minut w 190ºC.Najlepiej smakują na ciepło w towarzystwie szklanki mleka albo kakao.

* zwijaj podobnie jak pokazałam na zdjęciach pomocniczych w przepisie na rogale marcińskie z tą różnicą, że u podstawy nie trzeba robić nacięcia.Related PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremBliny pszenno-gryczaneMaślane bułki do burgerówBabka na winie musującymPółrazowe bułki drożdżowe