Wykonanie
Puszyste, ale treściwe
rogale o wyraźnym
mleczno-maślanym posmaku i
czekoladowym środku świetnie się nadają na kolację albo śniadanie. Do pomocy przy formowaniu można zatrudnić dzieci, które na pewno zżera ciekawość, w jaki sposób pyszne nadzienie umieszcza się w środku rogalików. Efekty wspólnej pracy chętnie zapakują do swoich śniadaniówek, a rodzic pozwoli na to bez wyrzutów sumienia, które doskwierałyby mu, gdyby pociechy upchnęły tam dmuchany gotowiec w typie 7Days z farszem naładowanym konserwantami, stabilizatorami i emulgatorami (klik).Nie
będę twierdziła, że jest to zdrowy wypiek realizujący modną ostatnio politykę „zero glutenu,
zero cukru,
zero mleka” (jednak nie ma w nim
jajek). Ale w jedzeniu chodzi również o przyjemność, a nie tylko o maksymalizację wartości odżywczych, prawda?
Składniki (8
rogali):500 g
mąki pszennej (typ 500)250 ml ciepłej
wody50 g roztopionego, ostudzonego
masła7-8 g
drożdży instant (1 saszetka)3 łyżki
cukru (60 g)4 czubate łyżki
pełnego mleka w proszku (80 g)1 płaska łyżeczka
solitabliczka deserowej albo
mlecznej czekoladydodatkowo:1
jajko rozbełtane z łyżką
mleka do posmarowania
rogaliMąkę przesiej do miski, dodaj
drożdże,
cukier,
mleko w proszku i
sól. Wlej
wodę i roztopione
masło. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie, dość gęste ciasto, które nie będzie się kleić do ręki i miski. Uformuj je w kulę, przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wyrób raz jeszcze. Rozwałkuj, lekko podsypując
mąką, na okrągły placek o grubości 1 cm. Pokrój go na 8 trójkątów.U podstawy każdego trójkąta połóż 2-3 kostki
czekolady i
zwiń, formując
rogala*. Pamiętaj, żeby koniec trójkąta założyć pod spód
rogala, a jego rożki delikatnie skręcić i dociągnąć do siebie, tworząc łagodny łuk – w ten sposób zachowa ładny kształt.Uformowane
rogale ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią, aby nie obeschły i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (15-30 min w zależności od temperatury).Wyrośnięte
rogale posmaruj
jajkiem rozmąconym z
mlekiem i piecz przez 15-20 minut w 190ºC.Najlepiej smakują na ciepło w towarzystwie szklanki
mleka albo
kakao.
* zwijaj podobnie jak pokazałam na zdjęciach pomocniczych w przepisie na
rogale marcińskie z tą różnicą, że u podstawy nie trzeba robić nacięcia.Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBliny pszenno-gryczane
Maślane bułki do burgerówBabka na
winie musującymPółrazowe
bułki drożdżowe